Canpop banner


    Jaume el de la serra

    Identificador: eduardogar
    Títol: Jaume el de la serra
    Tipus:
    Recol·lector: Eduardo García Soto
    Informant: Julia Galiano Berná
    Edat informant: 54 anys
    Localitat: Novelda
    Data enregistrament: 8/05/14
    Extensió:
    Text:

    LLEGENDA DE JAUME “EL DE LA SERRA”

    Bueno, pos vaig a contar-te una de les llegendes [...] de bandolers i una d’elles era la de Jaume “el de la serra”, més conegut com Jaume “El barbud”. Entonses, pareix ser que Jaume se va  dedicar a cuidar d’una finca particular, perquè resulta que el dueño d’una finca estava ja cansat de que li saquejaren les seues collites i entonses va demanar els serveis de Jaume.

    Entonses, li va dir que aquella persona que entrara a robar-li a la seua finca, que per favor que lo que tenia que fer era matar-lo. Entonses, des de que ell va entrar a treballar, pos lo que eren robatoris van disminuir en la finca, però un dia una persona entonses li va dir que entraria a la finca i que aniria a robar-li. Entonses, li va dir:

    - Esta nit aniré a la finca del teu amo, mencharé raïm davant de tu i después m’en aniré.

    - Tu vindràs, però tu no mencharas!

    - Aniré, i si no menche raïm, jo te mataré!

     

    Entonses va anar a desafiar-lo i a vore que es lo que podia fer. Entonses, quan va arribar per la nit aquesta persona, pareix ser que van tindre una lluita entre ellos, i pareix ser que Jaume el de la Serra va matar a l’altre, que era un bandoler que li deien “el zurdo” o algo aixina. Però resulta, que veient Jaume que havia matat al seu contrincant, se’n va anar a demanar-li per favor al seu amo que li ajudara que la justícia lo perseguia. Resulta que el seu amo pos li va dir que ell no l’havia dit que matara a eixa persona, si no simplement que vigilara i que no ho matara.

    Entoses ell se va sentir tan mal, que desesperat que va tindre que fugir a lo que era la muntanya, perquè resulta que el perseguien “els migueletes”. Entonses, com anava ferit pues va estar algun temps a soles i amagat en alguna serra. Allí va ser cuidat per alguns bandolers que va conèixer que els deien “els mojiques”. Entonses ellos crec que van ser els que li van posar el nom del “barbut”, perquè resulta que de la forma tan desaliña i les barbes que llevaba, pues va ser el mote que li van posar.

    Entonses, ell se va unir a esta banda de bandolers i pareix ser que va estar un temps amb ellos, però resulta que Jaume no era partidari de la forma que tenien ellos d’assassinar a la gent, perquè pareix ser que fins i tot utilitzaven gossos de presa.

    Desprès d’això, Jaume quan va «po[d]er», es va separar d’aquestos bandolers i ell mateix va crear una banda que tenia ja varios seguidors [...]. A més, pareix ser que també va intervindre en la guerra Napoleónica quan va invadir Espanya [...]. Per tant, [...] matant a una persona se va encontrar obligat a ser un bandoler i anar-se’n a lo que era la serra [...]. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es