Canpop banner


    Catarroja descoberta!

    Identificador: cintiasamp
    Títol: Catarroja descoberta!
    Tipus:
    Recol·lector: Cintia Sampere Robledillo
    Informant: María José Ramírez Queralt
    Edat informant: 54
    Localitat: Catarroja
    Data enregistrament: 16/05/2014
    Extensió:
    Text:

    Això, me lo va contar la meua abuela fa mol[t]s anys. Diu la història que quan el rei Jaume Primer [...] va guanyar totes les batalles a[l]s moros, e[l]s habitants de Catarroja estaven molt tranquils perquè era una ciutat tranquil·la i sin muralles. Diuen que ja no hi havia ningún perill.

    Tots els pobles de València estaven resurgi[n]t de la pobresa quan e[l]s pirates moros empesaren a entrar per el mar. E[l]s pirates robaven joies, diners, menjar i es portaven als xiquets i xiquetes de[l]s pobles.

    E[l]s pirates moros començaren a entrar a Catarroja i va ser quan la gent del poble se’n va reunir per a buscar una solució per a evitar que e[l]s pirates entraren al poble altra vegada.

    Després de tant pensar, un sapater va proposar fer una muralla amb canyes, i d’aquesta manera e[l]s pirates no podrien ver Catarroja.

    Tot[s] [...] van riure, però com no hi havia altra idea millor van provar [a] fer la muralla. Quan van construir la muralla amb les canyes s’adonaren que e[l]s pirates arribaven i com no veien Catarroja s’anaven perquè pensaven que havia desaparegut.

    Després de passar mol[t]s anys, un pirata més malo que Barba-roja, [...], va començar a destruir tots els pobles de València. Aquell dia el vent bufava molt fort i el temps era horrorós.

    Tota la gent de Catarroja van amagar-se en silenci a les seues cases esperant a que e[l]s pirates es foren com sempre passava. Però quan e[l]s pirates s’anaven ja, el vent va començar a bufar molt fort i va fer que la muralla de canyes caiguera.

    Aleshores ja no [hi] havia muralla  i tots e[l]s pirates van cridar a la vegada:

    - Catarroja descoberta!!

    I així, em va contar la meua abuela que va succeir a Catarroja.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es