Canpop banner


    La dona sense dit

    Identificador: jesicacere
    Títol: La dona sense dit
    Tipus:

    Pseudollegenda

    Recol·lector: Jesica Càceres Bermejo
    Informant: Antonio Serrano Brotons
    Edat informant: 54 anys
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 9/4/2014
    Extensió:
    Text:

    Astò és una dona que tenia molts diners aquí en la villa d’Elx i [...] tenia un cuidador que [...] estava al càrrec d’ella. I la dona era molt rica, molt rica, i tenia moltes joies, tenia moltes terres i entonces la dona mort. I quan mort el cuidador que la estava cuidant se dona compte que tenia en el dit un anillo que valia molts diners. Entonses quan tira a robar-li l’anillo se dona compte de que tenia el dit unflat i no podia sacar-li el anillo. I li talla el dit! Entonses li talla el dit, se queda el anillo i ven el anillo i se fa de molts diners el home eixe. I al cap del temps, passa molt temps i entonses una nit que estaguè ploguent molt, que ploguia molt, feia molt de fred. Toquen la porta de la villa de l’home este i al obrir se ve una dona que estava banyant-se, una dona major i li fa que entrara a la casa i le preguntà que com feia per ahi banyant-se amb la nit que feia.

    I la dona li respon de que s’havia perdut, havia eixit a passejar i que s’havia perdut, se li havia fet de nit i s’havia perdut. I el home li diu no bueno apropa’t aquí a la foguera, a la chimenera, i ja vem de la manera de dessecar i que entres en calor i tal. I la dona se apropa a la chimenea i el home li prepara una sopa calenta. Entonses quan li dóna el casso de la sopa calenta se dona conte de que li faltava un dit.

    I li pregunta a la dona: [...] li falta a usted un dit?

    I la dona li respon: sí sí me falta un dit perquè me’l tallaren.

    I l’home sosprengut li diu: le’l tallarem?

    - Sí me’l tallarem.

    - I qui va ser el que li tallà el dit?

     I li diu la dona: Tu has sigut!

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es