Canpop banner


    La Sima de Valls

    Identificador: luciamira1
    Títol: La Sima de Valls
    Tipus:
    Recol·lector: Lucia Mira Garcia
    Informant: Enrique Mira Donat
    Edat informant: 88
    Localitat: Xixona
    Data enregistrament: 25.05.2014
    Extensió:
    Text:

    Pos resulta que fa molt [de] temps, molt [de] temps, jo això hu se de mon pare, de m’agüelo i encara vaig reconèixer el meu visabuelo, el tio Pepe el Donat, li eren. I mos dien, contaven, que hi havia un home que li dien Valls i es va morir Valls, però això farà, fa dos-cents anys o, tres-cents. I ve cont, ve contant-se de pares a fills, m’antendes?

    Resulta que es va, que es mor, se l’amporten al cementeri i el colguen, però el van colgar pos [...] casi a dos pams de terra i en sendemà es veuen que tenia els peus fora [...] de lo que li havien colgat.

    —Xe! Ací que passa?

    Pos no res, això serà obra del dimoni o de qui siga, però [la] qüestió és que té els peus fera, fora.

    Pos nada, farem un altre clot més fondo. Fan un altre clot més fondo, casi a mig metro o casi a un metro i en sendemà els peus fora. Ie! I aixina aixina, resulta que fan un clot de més d’un metro, i ansendemà els peus fora.

    I resulta que allí n’hi han un, un tallat que es diu les Penyes de Roset, que n’hi ha una sima molt fonda, molt fonda, molt fonda, no, n’hi han dos de simes, uno a la part de dins, i uno a la part de fora, però la [de la] part de dins és la més fonda que [hi] ha, que tires una pedra i es perd el roido de la pedra de lo fondo que està. I van dir “pos nada, pos ara agarrem i el tirem ahí a la sima [e]ixa”.

     

    I des d’entonses, en les Penyes de Roset, està [l]a sima que es diu la Sima de Valls, perquè allí van tirar a Valls pa que no [e]ixquera més i no va eixir més, ja no va traure més els peus. [E]Ixa és la història que hi ha. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es