Canpop banner


    La llegenda de la falaguera

    Identificador: luciamira3
    Títol: La llegenda de la falaguera
    Tipus:
    Recol·lector: Lucia Mira Garcia
    Informant: Mª Encarnación García Cortés
    Edat informant: 57
    Localitat: Xixona
    Data enregistrament: 26.05.2014
    Extensió:
    Text:

    Conten moltes històries sobre la nit de Sant Joan. Una d’elles és la història de la flor de la falaguera. Diuen que esta flor naix el dia, la nit de Sant Joan, naix, creix i mor. Aquell que [a]conseguixca agafar una flor de la falaguera, diuen que tendrà sort eternament.

    A Xixona, diuen que esta flor naix per les penyes de Cabeçó d’Or. P’arribar a elles, és difícil perquè diuen que els mateixes, la mateixa planta crea al·lucinacions en les persones que va a buscar-les, creen mostruos i, altres alimanyes que fan que la persona, per por a arribar hasta on s’hi troba la flor.

     

    Conten que va haver[-hi] una persona, ací en Xixona que va [a]conseguir d’arribar hasta la flor, la va agafar i la va tenir mentres va viure i efectivament conten que va tenir i que va arribar a tenir molta sort, que tot lo que trobava es convertia en or i que mai li va passar res. Aleshores, diuen que va matar a una persona i ni va tenir castics, ni va tenir res. I, esta és la història de la falaguera.

     

    N’hi han altres històries també sobre la Nit de Sant Joan, per eixemple, diuen que si a les dotze de la nit, et mires a un espill, sabràs si et cases o et mors. Si el cases [e]ixirà una nòvia, i si és el mors [e]ixirà el atauz.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es