Canpop banner


    Les tres llums

    Identificador: vicenterod
    Títol: Les tres llums
    Tipus:
    Recol·lector: Vicente Rodríguez Gelardo
    Informant: Moisés Domenech Domenech
    Edat informant: 34 anys
    Localitat: Bocairent
    Data enregistrament: 22/04/14
    Extensió:
    Text:

    “Llegenda de les tres llums”

    Conta la llegenda que al principle del segle setze, dos peregrins van aplegar al poble de Bocairent, i al vore la montanya que esta en la cara nord del poble, van pensar, que era un lloc esplèndid per a construir una ermita i dedicar-la al Santíssim Crist.

    Els pelegrins es van reunir a la gent notable del poble, i li van contar la seua proposta per a construir la ermita. Estos es van negar, ja que acabaven d’ampliar l’església parroquial i no tenien suficients recursus per afrontar una obra de tal embargadura ja que per la orografia de la muntanya es feia molt difícil aplegar fins al cim.

    Els pelegrins, al vore que no els feien masa cas, van decidir continuar el seu viatge.

    La mateixa nit que els pelegrins van marxar, al cim de la muntanya, aparegueren tres llums i la gent del poble es va quedar estranyada, però no van fer masa cas. La nit següent, les tres llums tornaren a brillar al cim, i la gent va decidir enviar algú per a que passara la nit allí,  per a vore que eren aquelles llums.

    Aquella nit les tres llums aparegueren igual que en les anteriors. La sorpresa va vindre quant les persones enviades per a comprovar aquell misteri, van contar que es van passar tota la nit desperts i no havien vist res fora de lo normal. La gent asustada va creure que era un missatge diví, i van decidir construir la ermita tal i com els van dir els peregrins.

     

    Des de aquell dia, tots els mesos de setembre, es celebra la festa de les tres llums a la ermita del Santo Crist de Bocairent, en record de aquell succés misteriós que ocorregué fa mes de quatre-cents anys.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es