Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La llegenda de la Serra de Mariola


    La llegenda de la Serra de Mariola

    Identificador: vanesasogo
    Títol: La llegenda de la Serra de Mariola
    Tipus:
    Recol·lector: Vanesa Sogorb López
    Informant: Abel Torres Ávila
    Edat informant: 22
    Localitat: Alcoi
    Data enregistrament: 20/05/2014
    Extensió:
    Text:

    A vore, la llegenda conta que quan l’Imperi Romà estava desenvolupant-se per tota la  Península Ibèrica hi havia un, com si diguérem, dels reis, doncs que, tenia mà, no?, que manava, posava diners per a les guerres, etc.

                Doncs este rei tenia dos filles, una major i la xicoteta que era guapíssima que es deia Mariola. Total, que es muden de l’Imperi Romà a la Península Ibèrica i allí doncs comencen a fer vida.

                Doncs quan passen els anys, conforme la Península Ibèrica va creixent en població dels que pertanyien a l’Imperi Romà, o siga, a Itàlia, començà a arribar gent allí. Què passa? Que arribavan tant nobles com gent pobra, com guerrers, etc.

                Total, que gran part de la gent que anava «ahi»doncs estava com [...], havia de servir a la gent rica. Doncs «unos» dels que van anar allí era un guerrer, i que, quan va anar allí, el van posar pues baix les ordres del pare de Mariola.

                Total, que com habitaven i feien vida pels mateix llocs, al final Mariola i el guerrer acaben coneixent-se, total, que s’enamoren perdudament l’un de l’altre. El que passa és que la germana major de Mariola també s’enamora del guerrer, però quan la germana major de Mariola se li declara al guerrer, el guerrer li diu que no, que no vull res amb ella perquè de qui està enamorat és de la seua germana Mariola. Aleshores, la germana major de Mariola, feta una fúria, súper «enfada[d]a» per evitar que Mariola i el guerrer tingueren «algo»perquè ella volia, o siga, el volia «p[er]a ella o p[er]a ningú».

                Aleshores, li ho va contar a son pare, son pare, com no volia fer-li mal a la seua filla dient-li que no podia estar amb ell perquè era d’una classe inferior a la seua va decidir enviar al guerrer a una guerra, «osea», perquè l’Imperi Romà estava encara conquerint més territori. Aleshores el va enviar, i total, que el guerrer morí en la guerra i aleshores Mariola quan «s’antera» d’açò, també «s’antera» de que va ser enviat perquè la germana major li ho conta a son pare, doncs tota la pesca de l’amor.

                Total que al final Mariola fuig de sa casa perquè es sent «traicionada» per la seua família –vinga després de esta interrupció segueix- [...],i arriba a una serra, total que allí comença a plorar i a plorar, passen els dies sense menjar i sense dormir i continuà plorant fins que al final Mariola mor de pena en eixa serra, i per aquest motiu, la serra de Mariola d’Alcoi té eixe nom.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es