Canpop banner


    Sant Jordi Matamoros

    Identificador: alejandror
    Títol: Sant Jordi Matamoros
    Tipus:
    Recol·lector: Alejandro Rodríguez Canillas
    Informant: Eva Bernabéu Peris
    Edat informant: 29
    Localitat: Alcoi
    Data enregistrament: 10/05/2014
    Extensió:
    Text:

    Conta la llegenda que el dia 23 d'abril de fa moltíssims anys, però moltíssims moltíssims, el destí de la ciutat d'Alcoi va canviar per complet gràcies a la figura de Sant Jordi Matamoros. 

    Sabeu per què? Do[nc]s ben senzill. Es diu que s'estava lliurant una duríssima batalla entre moros i cristians, i el bàndol moro guanyava i prenia terreny d'una manera molt accelerada. Tot açò succeïa a terres alcoianes, més en concret on el que hui en dia coneguem com El Preventori.

    El nombre de soldats cristians minvava i cada vegades tenien més forces els moros. I justament quan tan sols quedava un soldat cristià, un fort estruend sonà i les terres van començar a tremolar i aagrietar-se.

    Mentrestant, els moros no se n’adonaven del que ocorria i anaven tots cap al cristià. De sobte les terres es van dividir, deixant a una banda cada bàndol.

    Xustament en mig, aparegué un soldat cristià damunt del seu cavall blanc i amb una gran llança a la seua mà, començà a clavar-la als moros fins que va acabar amb tots, fent que el bàndol cristià no perguera la ciutat i guanyara la batalla. 

    A més, conta la llegenda que Sant Jordi va dividir les terres amb la força de les seues pròpies mans, creant el que hui coneixem com el Barranc del Cinc.

    Per tant, així és com la llegenda ens explica l'aparició del Barranc Cinc i l'expulsió dels moros de la ciutat.

    Conte contat, este conte s'ha acabat.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es