Canpop banner


    El Gosset de les Rotes

    Identificador: cristinaga
    Títol: El Gosset de les Rotes
    Tipus:

    Llegenda Popular 

    Recol·lector: Cristina Galán Cabrera
    Informant: Mª Carmen Cabrera Romero
    Edat informant: 48
    Localitat: Dénia
    Data enregistrament: 19 d'abril de 2014
    Extensió:
    Text:

    Fa unos 25 anys, més o meno[s], una senyora major de Dénia am va conta[r] una legenda, quan jo tenia 15 anys, que es d[e]ia “El gosse[t] de les Rotes,” per una pedra que [hi] ha dins de la ma[r] que sembla a un gos, i jo ara lo contaré.

    A Dénia, conta la leyenda que en èpoques antigues en les rotes anivien dos palaus de famílies mol[t] riques. En ese palau mol[t] prop de la mar anivia una jove de nom Selene.                 El pare l’havia promès en al temple como verge, a la seua filla, per açò Selene no podia tindre amors.

    A l’a[l]tre palau vivia un jove. Selene i el jove as van enamora[r] i en la nit de lluna plena es trobaven en una barqueta dins de la mar, i a Selene l’acompanyava sempre al seu gosset, al gos era el úni[c] testimoni de les trobave[s] de les jovens. I una nit, els enamorat[s] as van entregar uno a l’a[l]tre. La Diosa del temple as va anfadar  pe[r]què Selene ja no era virgen i es va vengar anviant una forta tormenta de mar que va trencar la barca. El gos va intenta[r] salvar a la seua ama i quant astava a punt de arribar a la vora de la mar la Diosa li va anviar una a[l]tre colp de mar i Selene va anar a parar contra les roques i la va matar. El gos li va demana[r] al pare de to los Déu[s] que el fera pedra perquè no volia viure i volia esta[r] en la seua ama.

    I esta és la pedra coneguda en Dénia como el gosset de les rotes. I a Dénia diuen que per la nit quan for[t] la tormenta brama del gos se sen[t] aulli[ts] ploran[t] per la mor[t] de la seua ama. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es