Canpop banner


    Tu sega, i sega com vulgues

    Identificador: aliciacast
    Títol: Tu sega, i sega com vulgues
    Tipus:
    Recol·lector: Alícia Castelló de León
    Informant: Alícia Castelló de León
    Edat informant: 37
    Localitat: Mutxamel
    Data enregistrament: 31/5/2014
    Extensió:
    Text:

    Havia una volta un home què tenia moltes terres a les que plantava forment. L’home tenia un matxo i amb el matxo, mentre anava cantant-li, feien la majoria de les faenes: llauraven, sembraven.., però a l’hora d’arreplegar el forment havia de contractar alguns treballadors.

    Un dia, va anar a comprovar com anava la sega, i es va adonar que faltava un treballador. La sorpresa va ser més gran encara quan va veure que la línia per on havia de segar aquest continuava segant-se, i avançava [amb] més rapidesa que les altres.

    El llaurador, intrigat pel què estava passant, va creuar el camp, i quan va arribar, es va quedar sorprés, sense paraules, quan es va trobar al treballador desaparegut gitat boca cap avall i segant "a panxa[d]es"

     

    Quan el treballador es va adonar què el patró estava mirant-lo, es va fer més roig que una tomaca, i només li va poder dir: -"senyor amo, segue millor a panxa[d]es". El llaurador, al haver comprovat que, malgrat la forma de segar del xic, la faena anava ben apressa, li va respondre: -“tu sega, i sega com vulgues".

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es