Canpop banner


    Bandolers de la Marina Alta

    Identificador: energicoca
    Títol: Bandolers de la Marina Alta
    Tipus:
    Recol·lector: Enérgico Carrasco Moratalla
    Informant: Vicenta Sabater Rivera
    Edat informant: 58
    Localitat: El Verger
    Data enregistrament: 25/04/2014
    Extensió:
    Text:

    -         Dels bandolers hi havia un Pitxana de Pego, un Flare que era de Murla i després hi havia un altre de Gandía i la guàrdia civil (a)nava i sabien que estava per la muntanya, Segaria i el Montgó, però no podien agarrar-los. Quan ja els tenien, desapareixien i no sabien per què.

    -          D’enfront del safari n’hi ha, hi havia una caseta. Dic d’enfront del safari, perquè és la porta eixa, a[ll]í d’enfront hi havia una caseta i vivia una dona que tenia tres fills, i els tres fills se’n anaven a treballar i ella ja estava aixona... li dirien la Calpera i resulta que era ella, la jefa dels bandolers i els amagava allí, i la guàrdia civil no sospechava que de una dona major, i resulta que diuen que baix del davantal portava les pistoles ella, que era la jefa de tots. Es va descubrir después, però que allí [a]naven tots i ella els amagava, a un pou que tenia (...) o siga, que lo que era la caseta, que donava a la part de la montanya n’hi havia un amagatall i per això [a]rribava la Guàrdia Civil i [a]rribava i ja no els buscava, però no imaginava que una dona als amagara dins de casa, i ella era la jefa dels bandolers.

    -          Li d[e]ien  La Calpera, el net va ser el dueño de la pista del cine i de tot això de Verger i después d[e]ien l’herència dels Calperos ve dels bandolers, perquè ells eren pobres i vivien en la montanya, imaginat, treballa[d]ors corrents i vaen escomençar a comprar al poble i ja vaen escomençar i entonses ja vaen (...)

    -          I es que sa mare clar, ella tenia una part dels botins que agarraven els bandolers, tenia una part perquè era els que els amagava. Clar, la Guàrdia Civil es fea locos buscant-la perquè arribava i pues... Pixava baixa cap a Pego!, i claro buscaven cap a Pego, buscaven cap ací i els tenia ella allí amagats, entonses claro, a lo millor inclús paraven allí la Guàrdia Civil, d[e]ien, que paraven la Guàrdia Civil allí en ella, per a fer-li companyia per si estaven per allí que no li pasara res... i els tenia amagats.

     

    -          I va arribar a fer-se cega, i diu[en] que els mateixos fills (i) quant ella els cridava no s’arrimaven per por que d’una gaiatà els partira el cap. Fixat si li tenien por! I era viuda. I això pel poble.. tots eu (ho) diuen.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es