Canpop banner


    Don Joan de la Panarra

    Identificador: areisouto1
    Títol: Don Joan de la Panarra
    Tipus:
    Recol·lector: Arei Souto Abad
    Informant: Vicente Martínez Climent
    Edat informant: 57
    Localitat: Finestrat
    Data enregistrament: 25/05/2014
    Extensió: 2:52
    Text:

    Quan jo era xicotet mo abuelo em contava una contalla de Finestrat d’un home que li d(e)ien Don Joan de la Panarra. Era fill de forners i de xicotet el van mal criar els seus pares i els clientes que anaven al forn.  Quan tenia sis anys sa mare volia que l’ajudara un poc i el va enviar a casa del vicari dient-li:

    - Joanet  do aquesta panera de pans a cal vicari

    Però allò Joanet fent-se de tots els colors li va dir:

    - No, no! No vull portar la panarra!

    - Joanet!

    - La panarra no! La panarra no!

    Les dones que eren a comprar van esclafir a riure i ho van contar a casa, i d’ahí en avant començaren a dir-li “Joanet de la Panarra”.

    De major donave molts disgustos als seus pares, feia poca faena  i era un vividor. En l’any de la pesta van morir els seus pares i va vendre la fleca i el forn pensant que amb eixos viuria quatre o cinc anys i después ja seria Don Joan de la Panarra i ja aplegarien mes diners.

    Uns anys después el dia de la Mare de Déu  del Carmen estava berenant tot sol a la Font de l’Alcàsser i no corria cap mica de vent i les mosques se’l menjaven. Damunt d’un tros de boníto(l) van caure un muntó de mosques que d’una manota[d]a van morir i començà a cridar i a riuse com un boig i al acudir uns xiquets els va dir:

    - Compteu-les!

    - Cent redones senyor Joan

    - Hala aneu al poble i conteu-vo tots

    I els va cantar lo següent:

    “Don Joan de la Panarra,

    fill de Finestrat

    n’ha mort cent d’un colp

    i res no li ha passat”

    Els xiquets anaven cantant i primer eren mosques, después eren falcons i finalment en altres pobles eren lladres i els havia mort un cavaller de Finestrat. Don Joan es va comprar un cavall i es va llançar al món a buscar aventures. De poble en poble anava fent esglaiant algún xarrador, ajudant als que ho necessitaven... I així van ocurrir casos el del Grandot del Mas, que en realitat no era un grandot sinó un nano deforme, el del Rei Periolant i la serp del Castell d’Alcalà, aventures com la del cavall salvatge, els lladres de la Safor.

    A canvi de tots eixos èxits devia rebre la ma de la princesa Retolina però esta no el volia i a la fi el van recompensar amb un saquet d’or.

     

    Don Joan va tornar a Finestrat i va recomprar la fleca que havia estat de sos pares. Volia deixar de ser cavaller de l’aventura i fer-se flequer de la tranquil·litat.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es