Canpop banner


    [Els Fiagüeros]

    Identificador: patriciahe
    Títol: [Els Fiagüeros]
    Tipus:
    Recol·lector: Patricia Heredia Revueltas
    Informant: Dolores Gonzálvez Pomares
    Edat informant: 80 anys
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 27-05-2014
    Extensió:
    Text:

    La família de mon pare, que venien del camp , perquè ells vivien en una finca molt gran que se d[e]ia  La Fiagüera, entonces eren molts germans i només una germana. I se’n vingueren la majoria al poble, i mon pare que era el més xiquico se que[d]à vivint allí en La Fiagüera, i això jo no  ho ha conegut però ho ha sentit contar [...]

    Entonces eren molt juga[d]ors , ells de sempre, però sempre claro, no havia sort, però seguien jugant, seguien jugant. I aquí en el poble encara no estava molt dominat lo dels jocs, jugaven  aixina un poco  en amagats i tot això, però no havia molta cosa de joc[s].

    I uno de mos  tios , dels majors, se’n va anar a Francia, se’n ana[t] a Montecarlo perque allí si que allò era , pos de tota la vida molt dominat el joc, i se clavà a Montecarlo a jugar.

    El cas es que se va fer ell en una timba d’eixes, ell era el que fe[i]a i desfe[i]a  i jugava ell per a[l]tres també ,  que a ell li pagaven per jugar.

     I  va fer molts diners i entonces se’n vingué al poble a presumir de un cotxe que no n’havien aquí, preciós que se comprà, i bueno allò era, que li va fer més ganes a la gent que tenia diners de anar a Montecarlo a jugar però tenien que tindre molta pasta, no?

    Entonces mon tio tornà a anar, tornà a fer diners i  entonces se’n vingué ja p[er] a que[d]a[r]-se [...]  se va casar  en un a[l]tra dona i acomençaren perquè aquella dona tenia algo de monetes.

    I mon tio ja s’havia que[d]at llimpio de to[t] lo que havia guanyat, entonces [...] compraren un carreter i un animal i s’en anavent a pegar voltes en defora, entonces això se fe[i]a , arreplegar animals i luego es venien, i en això guanyaven.

    Quan ja se[’n] van morir tot els fiagüeros [...] però jo despues ja de major i casà[da] i vivint  per aquí per el Plá, pos passava per els garajes que havien de aquí al Raval que era a on vivien mos pares i encara sentia dir a la porta dels garajes que arreglaven els bicicletes, que no eren cotxes eren bicicletes. Entonces, sempre el comentari que sentia per un puesto o per a[l]tre, i dien:

    Vinga, vinga que no ves astó si que està p[er] a arreglar, astò té més joc que un fiagüero.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es