Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • [La llegenda de la Penya Santa Bàrbara]


    [La llegenda de la Penya Santa Bàrbara]

    Identificador: lorenamart
    Títol: [La llegenda de la Penya Santa Bàrbara]
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Lorena Martinez Ruiz
    Informant: Assumpció Brotons i Box
    Edat informant:
    Localitat: Mutxamel
    Data enregistrament: 28-4-2014
    Extensió:
    Text:

    Mira, el acudit, o la llegenda de Santa Bàrbara, es una llegenda que està lligada a uns elements molt típics del poble de Mutxamel, com és el aigua, el riu i els animalets, els ramats de cabres i de ovelles. Ee... Dins del riu, un poc més avaix, del assut, conegut com assut de Sant Joan, però que realment està a Mutxamel, a l’altura de la canaleta... [soroll d’un telefòn, es para la grabació].

    [Continua la llegenda] Pues lligat a la parti[d]a de la canaleta, en front, i moltes vegades inclus encara que fora en estiu, aqui hi ha, ja està el final en este tramo de el riu Monnegre, Verd o Sec. Ja estem prop de arribar al Campello i a la desembocadura. I pot ser, que ploga en la capsalera del riu, però que aquí baix i faja sol, i per lo tant no veges que pot vindre aigua.  Això li va pasar a un pastor, que, anava en el seu ramat per dins del riu, i en un moment determinat va vore com començava a baixar amb prou virulència, aigua de ventura, conegu[d]a com aigaut. El home temerós de perdre la seua vida, i dels animals que... Que l’acompanyaven, se va encaramar a una mena de turó, a una penya que hi havia dins del riu. Es va acomanar a Santa Bàrbara, patrona dels tempestes, i, de manera miraculosa, el aiuga va passar pel costat de la penya, però en cap moment... Els va tocar. Passat l’aiguaut, va baixar i es va salvar ell i totes les cabres, no va perdre ninguna. Des de entonces, el poble, els veïns de la zona, li diuen a este turonet la penya Santa Bàrbara en record, d’aquell succés que va passar fa temps. I ademés era un lloc, on el segon dia de pascua o tercer, els fadrins també procuraven anar a menjar-se la mona.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es