Canpop banner


    [Llegenda del cabeço d'or]

    Identificador: irenepalom
    Títol: [Llegenda del cabeço d'or]
    Tipus:
    Recol·lector: Irene Palomares Fernandez
    Informant: Juan Vicente Palomares
    Edat informant: 59
    Localitat: Busot- El Campello
    Data enregistrament: 01/06/2014
    Extensió:
    Text:

    Diu la llegenda que a les terres de l'Alacantí, a un petit pobre que es diu Busot, vivia un camperol molt ambiciós que es dedicava a comprar terres. Aquest camperol no tenia molts diners, només el que traia [treia] després de vendre els seus cultius,així que com volia comprar més terres va haver d'anar a demanar diners a un prestamista [prestador].

    Durant aquell any va ploure molt a l'hivern i a l'estiu la sequera va acabar amb les collites, amb la mala sort d'aquell any, el camperol no va poder pagar al prestamista [prestador] i aquest es va quedar amb les terres. El camperol va perdre tot, i havia de tornar a començar.

    Va decidir anar-se'n a buscar futur a Barcelona i agafa un barco [vaixell] al port que el portaria fins a Barcelona. Un dels mariners que portava el barco [vaixell] li va contar una història a aquest camperol.

    El mariner deia que allà a la serra del cabeço d'or és trobava un tresor de la època en la que els moros i cristians vivien a Busot.

    Ali, un moro amb molta riquesa, quan els cristians van alçar les armes,li digué a la seua filla que si ell moria, anara a buscar un tresor que ell mateix havia enterrat a les coves del Canelobre.

    Als pocs dies [Al cap de pocs dies], Ali va morir assesinat [assassinat] pels cristians, la seua filla el va trobar i mentre ploraba la mort del seu pare,escoltava com els cristians anaven a per [per] ella.

    La filla d'Ali sabia d'un pasadizo [passadís] que anava desde [de] les coves del Canelobre fins a la Cova del Llop Marí a El Campello. Una vegada dins del pasadizo [passadís] i ja fora de perill va cridar amb molta força que aquell que agafara el tresor del seu pare moriria com ell.

    Amb aquesta història, el camperol va arribar a Barcelona, va passar uns dies provant sort, però les coses no eren com ell havia imaginat. El camperol estava obsessionat amb el tresor de les coves del Canelobre i com que les coses a Barcelona no anaven bé, va tornar a la costa alicantina [alacantina].

    Quan va arribar al seu benvolgut poble va comprar una pala i se va [es va] ficar a les coves del Canelobre.

    Diuen al poble que mai es va saber si el camperol va agafar el tresor o no, però que dies després de la seua tornada al poble el veien passejar amb robes molt elegants i que habia pogut recuperar les seues terres.

    Un dia quan el camperol va anar amb els amics a caçar patos [ànecs], algú li va disparar i va morir a l'acte.
    Al poble es deia que la maldició [maledicció ]de la filla d'Ali es va cumplir [complir].


     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es