Canpop banner


    La Sima de Jaume "El Barbut".

    Identificador: laurapascu
    Títol: La Sima de Jaume "El Barbut".
    Tipus:
    Recol·lector: Laura Pascual Martínez
    Informant: Raquel García Juan
    Edat informant: 34 anys
    Localitat: Crevillent
    Data enregistrament: 20/05/2014
    Extensió:
    Text:

    LA SIMA DE JAUME “EL BARBUT”

    Conta la llegenda que Jaume “El barbut” fou un famós bandoler nascut  a Crevillent en el si d’una família de campesins. Per això des de molt jove va començar a treballar amb ovelles per la serra de Crevillent i les rodalies.

    Després d’un temps va canviar Crevillent i les seues ovelles per un treball  guardés d’una casa a Catral. Un dia un perillós bandit “el Zurdo” va ficar-se a la casa on ell treballava i va enfrontar-se amb ell, amb la mala sort que el va matar. Jaume va matar al zurdo.

    Després d’això clar! va haver de portar a la seua família a un lloc segur i ell es va amagar a la serra del Fondó de les Neus perquè els homes del “zurdo” no el mataren.

    Jaume començà a tindre necessitats i va haver d’unir-se a un banda de bandolers que assaltaven a la gent dels pobles.

    Com que no estava d’acord amb alguns mètodes que utilitzaven en aquesta banda va plantar- los cara i des d’aquell moment va convertir-se en el cap de la banda.

    El seu objectiu era com el de Roobin Hood, robar els diners als més rics per a donar-los als més pobres. Amb això la gent més necessitada va començar a creure en ell.

    A banda d’això també lluità amb els francesos durant la invasió Napoleònica de la Penínsola i després de l’expulsió d’aquestos  Jaume ja era conegut a nivell nacional i era el bandoler valencià més important.

    La monarquia no estava conforme amb la presència de Jaume i oferia una recompensa a qui el detinguera. Finalment en 1824 fou detingut i penjat a Murcia i el seu cap va ser portat a Crevillent, el seu poble natal, on tot el món puguera vore-lo.

    Conta la llegenda que a la serra de Crevillent hi ha una cova que s’anomena la Sima de Jaume “EL Barbut” perquè era el seu amagatall, a la cova només es podia accedir amb una corda o una escala. Conten que quan fugia i estava arribant a la cova xiulaba i apareixia la corda que el permetia accedir a la mateixa. Es deia que Jaume havia ensinistrat un gos perquè quan ell xiulara arreplegara la corda i d’aquesta manera l’amagatall mai fora descobert.

     

    Per això i per molts altres coses, Jaume serà recordat com un dels millors bandolers de la historia.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es