Canpop banner


    El bon repost

    Identificador: jessicarom
    Títol: El bon repost
    Tipus:
    Recol·lector: Jessica Romero Moya
    Informant: Esther Martínez Parreño
    Edat informant: 37
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 27/05/2014
    Extensió:
    Text:

    Vialante d’Aragò va ser infanta d’Aragò i reina consort de Castella per ser esposa de Alfonxo X el sabio, era la filla de Jaume I el Conqueridor i la seua segona dona Violante d’Hungria  [Hongria]. En desembre de 1246 va contraure matrimonio  [matrimoni] en Valladolid amb el rei Alfons X de Castella.

     

    En un primer moment, el futur rei Alfons X, va arrivar a considerar inclús [fins i tot] la posibilitat de sol·licitar al Papa l’anulació matrimonial per que va arrivar a creure que la seua esposa era estèril. Però, això, es devia l’extrema juventud de Violante, tenia tan sols 10 anys quan va contraure matrimoni. Compta la llegenda que la reina no podia quedar en cinta i el metge li va manar repost. En 1948 al ser reconquistat Alacant per la corona de Castilla [Castella] va anar a descansar a una finca situada als camps proxims a la ciutat i allí va ser on va quedar embreçada [embarassada] pel que va decidir cridar el paratge el Plà del bon repost.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es