Canpop banner


    [La serra Mariola]

    Identificador: mariagarri
    Títol: [La serra Mariola]
    Tipus:
    Recol·lector: Maria Garrido Ruano
    Informant: Alex Selles Perez
    Edat informant: 23
    Localitat: Cocentaina
    Data enregistrament: 24/04/2014
    Extensió:
    Text:

    Aquesta història va passar fa molts anys, quan tota la província estava enjuntada dins d’un terme que s’anomenava Contestània. Eren els temps de la gran Roma, de l’esplendor de l’imperi romà, on manava l’emperador Tiberio Claudio Nerón.

     

    En esta època, en un xicotet poble al voltant de la Serra de Mariola, no sap que poble era, no en recorde, vivia un home molt ric que es cridava Sext Mario. Vivia allí amb la seua família i els seus criats. Era un poc com el governador del poble, el que manava en el poble, perquè era la persona més rica, de fet, este home era tan ric d'allò que havia aconseguit guanyant molts diners gràcies a unes mines d'or que hi havia en la Serra Mariola, perque diuen que fa molts anys en la Serra Mariola hi havien mines d’or. Eixes mines no les han encontrat, però la llegenda diu això[...]. De fet, aquestes mines feien possible que Sexto Mario gaudira d’una molt bona vida, però evidentment, això creava envidia entre altres persones i molta gent volia també aprofitar-se d’estes mines d’or per al seu propi benefici. De fet, el mateix emperador Tiberio Claudio Nerón també volia fer seues aquestes mines, i per [a]conseguir-ho no se’l va ocórrer una altra cosa que intentar casar-se amb la filla de Sexto Mario. Que per lo que diu la llegenda era una jove molt guapa, pero no guapa guapa, es a dir, era, es diu que era la xica més guapa que hi havia en tota la província i s’anomenava Mariola.

     

    Aquesta jove de fet solia caminar per la serra acompanyada d’una pantera negra que el seu pare li havia dut de Àfrica i que li l’havia comprat perquè es sintiera més segura quan passejava per la serra, perque feia uns passejos molt llargs. A pesar de que Tiberio Claudio era un emperador, Mariola no va voler casar-se amb ell, i així que ell va decidir despenyar per un barranc a Mariola i son pare per una roca de roma, no m’en recorde del nom. [...] Així que Sexto Mario va [a]conseguir que la seua filla escapara per la serra amb la seua pantera i es perguera per la serra, però realment mai mes es va saber res de ningú. Al seu pare el van apresar però no es sap res de la història.

     

     

    Com anècdota, en 1965, en el Centre excursionista d’Alcoi es va trobar un esquelet d’una pantera per unes coves que esten prop de Bocairent. De fet moltes persones diuen que han vist per la Serra de Mariola en nit de lluna plena la silueta d’una dona, pero vamos, que una pantera ha hagut per allí.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es