Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • Història d'una família de Novelda


    Història d'una família de Novelda

    Identificador: mjosegomez
    Títol: Història d'una família de Novelda
    Tipus:
    Recol·lector: Mª José Gómez Alcaraz
    Informant: Nuria Beltrá Segura
    Edat informant: 25 anys
    Localitat: Novelda
    Data enregistrament: 15/4/2014
    Extensió:
    Text:

    Pos la primera pedra en la construcció esta del Santuari de la Santa Maria Magdalena, que havia dissenyat el arquitecte este Don José Sala Sala, es va posar en l’any 1918, o per ahi més o menos. Eixe any va nàixer també la filla de Don José, Mª Dolores li diuen, que va estudiar inginyeria tèxtil per a poder ser la jefa de la empresa de la família, que se d[e]ia“la fàbrica de les lones”.

    En temps de guerra, José Sala Sala i la seua família es va tindre que anar de Novelda una nit, i diuen que anaren a parar a València. I en València, Don José va muntar una tenda d’aus i pollets, on les seues filles, Mª Dolores i la seua germana, treballaven ahi de dependentes.

    I un dia, pos Mª Dolores va sentir que la ima[t]ge de la Santa s’havia destruït, però havien agafat totes les peces i les havien llevat al restaurador a València. Entonces, Mª Dolores va anar a per un visitant tots els llocs on restauraven coses en València hasta que va trobar el lloc on estava la ima[t]ge de la santa i va començar a resa[r]-li i a demana[r]-li pos per tots els seus coneguts i tot això.

    I allí ja el restaurador li va contar que la ima[t]ge pos anava a se[r] mol[t] difícil de restaurar, perquè el cap havia desaparegut i ademés pos mentre estaven arreglant a la Santa, s’havien encontrat amb que la túnica era de cart[r]ó, i que li havien añait per a tapar-li la cama que portava pos descuberta. I el restaurador pos li va dir a Mª Dolores que no sabia si tornar-la a tapar o deixar-la al descubert. Entonces Mª Dolores pos li va dir

    - Pos que ensenye cama!

    I ara la Santa pos porta la cama descuberta.

    Al poc temps ja, la família sancera se’n va anar a Albasete, i es van posar pos una fàbrica de forma[t]ges i danones. Ja després pos se’n van anar a Madrid, però Mª Dolores va tornar a Nuvelda i es va casar en el seu nuvi Eustaqui Abad. Ellos si que pos ja se van viure aquí i ella és pos l’única que va tornar aquí al poble.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es