Canpop banner


    Peret! Mare, coc!

    Identificador: azaharacor
    Títol: Peret! Mare, coc!
    Tipus:

    Rondalla

    Recol·lector: Azahara Córdoba Velasco
    Informant: Francisco Bellot Bellot
    Edat informant: 30
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 16/05/2014
    Extensió: 553
    Text:

     

     Peret! Mare, coc!

    Els pares de Peret, pobres,  tenien el cel guanyat perquè com tot sabeu, aquell xiquet li havia eixit entremaliat i roïnet com no podeu imginar. [?] de veres, perquè Peret era queferós i cascador,i de diablures en feia una darrere d'una altra. I es que quan aquell ideava alguna de les seues no s’encomanava ni a Déu ni al diable, que era pensat i fet. La pobra mare quan tornava de treballar es queixava i no li mancava la raó.

    –                    Ai que aquell xiquet és  [...] que més roin que la tinya. Mira la que va fer hui.

     

    I mentre dinaven, començava a contar tot un enfillat d’històries embolicades de [?] El pare se’l mirava de cua  d'ull i el veia allí tot callat i fent cara de sant però amb aquells ulls de [?] Quan la mare acabava, el pare solia dir:

    –                    Peret, un dia l'expolse una grapallada i ja veuràs ja.

    Però les coses seguien sempre igual. Un bon dia, la mare se’n va anar al mercat i abans d’eixir advertí al seu fill:

    –                    Mira Peret, me’n vaig a comprar, estigues quiet i a veure el què fas. No me’n faces una que tindràs lenya.

    –                    Si mare.

    La mare se’n va anar no massa tranquil·la i Peret es va quedar a casa tot sol. De seguida, el xiquet roda la clau de la porta i començà a pensar què faria i que no faria i va veure en un racó de la sala un gran barril de vi. Peret el mira, el torna a mirar i pensa: I si jo obrira l’aixeta?

    Encara no l’havia acabat de pensar i aquell diablet obrí de l’aixeta tant com podía, i comença a sortir un [?] de vi tan gran que l'aixeta del barril va saltar. Peret que va veure això, tot atarantat, començà a buscar l'aixeta i no la trobava. Ai mare, ara que faig? I per més que buscaba l’aixeta del dimoni no apareixia. A tot això, el vi anava escanpant-se per tota l’escala. Llavors va veure una lloca que tenien covant els ous [?]. Peret l’agarra li talla el cap a la pobre gallina i amb [?] va tapar el barril. Però és clar, amb els ous de la lloca estaven llevant-se i Peret veient el problema es va dir:

    “Els covaré jo i va i... plof, es posa damunt els ous, com solen fer les gallines  i els va [?] tots, sense voler naturalment. Mare de Déu, quina destrossa!

    En això que arriba la mare i a veure la porta tancada ja s’esperava alguna faena feta. Tota nerviosa toca la porta:

    –                    Peret, obri Peret!

    En silenci, la mare torna a insistir:

    –                    Peret.

    –                    Mare “coc, coc” -va dir Peret.

    –                    Peret obri.

    –                    Mare “coc, coc”.

     

    Sempre que la mare li deia que obrira la porta, Peret responia “coc, coc” com fan les gallines. Finalment, el pare i uns veïns poden obrir la porta de la casa i què van veure... la sala plena de vi,la lloca degollada, ous exclafats pel cul de Peret.

    –                    El meu vi, ai que m’he quedat sense vi - feia el pare.

    –                    Ai la lloca, ai els meus ous – feia la mare.

     

    I tots dos perseguiren al xiquet per la casa, i pense que aquell dia, si que va rebre Peret més d'una bona bescollada.
    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es