Canpop banner


    La llegenda del Penyal d'Ifach

    Identificador: JuanGarcia
    Títol: La llegenda del Penyal d'Ifach
    Tipus:
    Recol·lector: Juan Garcia Calvo
    Informant: Nuria Moya Ferrández
    Edat informant: 25
    Localitat: Calp
    Data enregistrament: 26/05/2014
    Extensió:
    Text:

    Aquesta llegenda es compta al meu poble i és la llegenda de les sirenes que vivien a la mar de Calp, bé, a la fons de la mar Mediterrània, front al poble de Calp vivien unes sirenes que sempre, sempre, sempre ajudaven als pescadors que pescaven  entre la mar de Calp i Moraira, aquestes sirenes quan n’hi havien molts peixos els espentaven a les xarxes dels pescadors per a que aquestos tinguessin més peixos per agafar, també els ajudaven pues  per exemple quan les xarxes s’enganxaven en alguna roca o per exemple en algun banc de coral, bé, les sirenes sempre eren mol[t], mol[t], mol[t] bones amb els pescadors i pues els treien dels compromisos que podien surgir.

     

    Que va passar? Que la tranquil·litat aquesta de les sirenes, un dia es va veure torbada per la presència del geni maligne. Era un geni que venia dels mars d’Alboran, i no feia més que molestar i torbar la tranquil·litat de les sirenes, les perseguia, les asse[t]java, corria per tot arreu darrere d’elles i aquestes pobres sirenes ja pues no podien més perquè damunt no podien ajudar als pescadors que pues era lo que elles volien.

     

    Un dia van decidir anar totes juntes a veure al Deu dels mars, a veure a Neptú, i res, van estar parlant en Neptú, li van explicar la situació de que n’hi havia un geni que pues no parava de perturbar la seua tranquil·litat i com que Neptú era mol[t] poderós va decidir enviar a eixos mars a un geni, però un geni bo.

     

    A la fi, el geni maligne i el geni bo es van debatre en un combat i el geni maligne pues va [e]ixir mal parat i va tindre que fugir, que escapar dels mars, el que va passar és que el geni quan va fugir espantat i va emergir de les aigües va quedar petrificat en forma d’una gran roca que és el nostre Penyal d’Ifach.

     

    Aquest geni va estar per sempre tancat davall d’eixa roca i es compta que els dies que hi ha boira, que [e]l Penyal té un barret de boira, i està tot embolicat, el geni maligne aprofita aquesta nebulosa per a escapar-se, però els rajos del sol naixent, en dissipar la boira li ho imped[e]ixen. Ès deveres que aquesta visió és espectacular, és un fenomen atmosfèric preciós i digne de vore.

     

    Es diu també que la reina mora va encomanar construir els seus banys prop dels peus del Penyal d’Ifach per asto mateix, perquè ella volia veure aquest fenomen atmosfèric tan meravellós.

     

    I també es conta que molta gent ve a Calp per el deleit d’aquesta visió, a banda de per els seus peixos i per els peixos que agafen els pescadors de les nostres mars, per el deleit i la meravella d’aquest fenomen atmosfèric.

     

     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es