Canpop banner


    El garrofer

    Identificador: cristianca
    Títol: El garrofer
    Tipus:
    Recol·lector: Cristian Campo Hernández
    Informant: Emili Boix
    Edat informant: 65
    Localitat: Agost
    Data enregistrament: 29/04/2014
    Extensió:
    Text:

    Bueno el dimoni va pegant-li voltes al món açò està tret d´un llibre de sabieça que es diu el llibre de Job, vaja hay tes o quatre llibres sapiencials en la Bíblia uno es Job l´altre és Sants, l´altre és Eclesiastes i l´altre és la Sabiduria i bueno uno dels llibres és el Job eh...eh en el que acomença dient:

    El dimoni anava pegant-li la volta al món i parlava en Deu i parlava amb els homes i té una relació en Job i bueno la llegenda de per aquí parla de que el dimoni anava a... i va anar a la casa d´un llaurador i...eh. li va dir, perquè el llaurador aquell vivia molt malament els collites no sempre venen bé, a voltes no plou, a voltes fa mas aire a voltes plou massa, altres vegades fa pedrega i... anava malament no? Els llauradors sempre han viscut un poc malament no? Els senyorets de la ciutat sense treballar han viscut molt millor no? I tal i qual. I el dimoni el va tentar i li va dir. Tu voldries viure bé? Lo que mes voldria es poder viure bé, perquè asto sempre va malament. Els almendres no es parguen, el raïm a voltes es podrís tal i qual i diu pues mira jo el faig, et propose un negoci, et propose un negoci i és que en vengues l´anima, es el mito ese fàustic no? Si tu en vens l´anima i jo et done...eh... una bolseta de dobles d´or, tu ja pot viure tranquil·lament, però eh... li va dir però en vens l´anima, però en passa un determinat temps vendre per la teu anima, que es lo que sol fer el dimoni, vinc per la teu anima i t’emporte al infern es eixe mes o menys no? I aleshores eh...li va dir bueno quan tinc que venir? Li va donar un plaç diu pues vine en un moment en que els garrofers no tinguen garrofes  i... eh... m’imagine que sabeu que els garrofers quan solten els garrofes madures ja tenen els tembres preparades, ja esta la lla bona en el mateix arbre, aleshores el conte este parla de l’astúcia del llaurador que sabia eixa historia mentres que el dimoni no la sabia.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es