Canpop banner


    Tribunal de les aigües

    Identificador: vicentecas
    Títol: Tribunal de les aigües
    Tipus:
    Recol·lector: Vicente Castaño Garcia
    Informant: Joan Belda Garcia
    Edat informant: 38
    Localitat: València
    Data enregistrament: 30/05/2014
    Extensió:
    Text:

    -Bon dia. Hui ens trobem a valència amb Joan, un habitant d’aquesta comarca el qual ens va a comentar una mica el funcionament del Tribunal de les aigües i després ens contarà alguna historia que haja ocorregut a aquest tribunal.

     

    -Be bon dia Joan, que ens pots dir d’aquest tribunal?

     

    -Hola bon dia. El tribunal de les aigües es, s’encarrega bàsicament d’esclarir els conflictes que ocorreguen amb l’ús de l’aigua de reg el llauradors en les comunitats regnan[t]s de les sèquies que formen part.

    Hee[?] aquest tribunal esta format per un representant de cada comunitat regnant com poden ser la sèquia de Quart, la sèquia de Tomos, la de Mestalla, i <<unes>> altres mes. Els representan[t]s de cada comunitat s’anomenen síndics i son elegits de forma democràtica per cada comunitat, d’una altra banda, un d’ells es elegit president del tribunal i s’encarrega d’organitzar els actes de la resta de síndics.

    Aquest grup de síndics es reuneix cada dijous[?] de l’any a la casa del vestidor de València jus[t] després de que les dotze en punt del migdia[?] sonen les campanades del Micalet. Hora en le[?] qual el tribunal es constitueix formal, formalment davant de la porta dels apòstols de la catedral de valencià. Una vegada s’ha format el tribunal, l’algurtzir[?] crida els denunciats de cada sèquia mitjançant la frase “ denunciat de la sèquia de....” d’aquesta forma pot començar el judici que es desenvolupa de forma rapida, oval[?] i en valencià.

    De normal, el denunciant, sol ser el guarda de la sèquia a la que pertany l’infractor, i aquest es[...] posa la denuncia davant del tribunal, on després el denunciat fa[...], fa la seua defensa ací mateix responent les preguntes de la resta de síndics.

    Una vegada s’han exposat tots els arguments, <<ee pos>> el grup de síndics a excepció del síndic denunciant decideix la culpabilitat o innocència del denunciat. En cas de dictaminar la seua culpabilitat, el síndic de la sèquia a la qual pertany el denunciat imposa una pena a pagar pel infractor  seguint l’ordre de recollida a les ordenances de la pròpia comunitat de regnants. Aquesta pena es planteja en sou[s] als[?] quals equivalen actualment al jornal diari del guarda de la sèquia.

    En aquest tribunal poden ser denunciat[s] tant els mateixos membres del tribunal com les comunitats de regna[t]t, els arrendataris, els comuners[?] i qualsevol persona que pertanya a aquest mon. Per altra banda també es pot denunciar davant del tribunal qualsevol persona que formi part de cada sèquia del tribunal.

     

    -Be i ara, ens podries contar alguna historia que hayes viscut o t’enrecordes d’aquest tribunal?

     

    -O si, recorde un cas en el qual el síndic de la sèquia de Rovella va denunciar a un dels llauradors perquè  el  va trobar treballant en la seua terra en comptes de la d’ell.

                Va ser graciós perquè el denunciant no tenia proves de que aquest estiguera fent cap cossa[?] roina en el seu camp, però encara així el va denunciar davant del tribunal amb l’argument de que estava desviant el curs de l’aigua per a que arribara al seu camp.

                Jo crec que el síndic volia fer-lo fora d’allà perquè no li agradava aquesta persona i no volia tindre-lo a prop seu.

                Be[...] però be, la qüestió es que va denunciar-lo davant del tribunal de la plaça de la catedral i van cridar a aquest home. Recorde que van començar a fer-li preguntes com ara: a quina hora comences a treballar, o fas algun descans mentre treballes, fins on arriban[?] el teu camp.

    Jo no se si era culpable o no però si que se que el tribunal el va declarar innocent per falta d’arguments i van obligar al síndic de la sèquia a que li[?] deixara en pau i que li pagarà el sou correspondent[?] a tres dies.

    No se si aquest home seguirà viu, crec que tenia una casa uns carrers mes enllà.

     

    -Be i recordes alguna altra cossa ocorreguda al tribunal?

     

    -Aixina important no, solen ser temes molt simples, encara que a la gent li agrada tota la teatralitat que fan quan es forma el tribunal.

     

    -Be doncs, moltes gracies Joan i gracies per la....

     

     

    -De res home.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es