Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • El cavall de foc de Santa Llúcia


    El cavall de foc de Santa Llúcia

    Identificador: miguelasen
    Títol: El cavall de foc de Santa Llúcia
    Tipus:
    Recol·lector: Miguel Asensio Cuenca
    Informant: Joan Josep Sarrió i Aznar
    Edat informant: 59
    Localitat: Ibi
    Data enregistrament: 2/04/2014
    Extensió:
    Text:

     

    Diuen, contava este home en el poble, que és un dimoni qui es va fijar en el poble de{d’} Ibi, en un moment determinat, ell va entrar al poble. Tenia una necessitat com a persona {...}, va sol·licitar als vilatans que li donaren un hospedatge i una sèrie de{...} per a poder subsistir. Uno  de les maseros li va donar cobijo a la seua pallisa i poquetet a poquetet conforme anava passant el temps van anar donant-se compter que ana{v}en desapareixent pos  gallines, conills.. fins que va{n} arribar a desaparèixer xiquets en el  poble.

    Clar, tota la gent del poble es coneixia, i al conèixer’s {-se} pos lo  que fan , és dir, ací passa algo des de ca {que ha }  ve{i}ngut esta persona és quan està ocu{o}rrint totes estes coses. La gent es cabreja, la gent, d’alguna forma pilla com si fora una venganza  en este sentit, i poquetet a poquetet va acorralant a esta persona en lo que és la mo{u}ntanyeta  de Santa Llúcia. La llegenda en concret lo que diu és que quan ell va a entrar dins de l’ermitori , la mateixa Santa Llúcia li plantà cara, i entonces el dimoni  al vo{eu}re’s acorralat demana que del cel vinga un cavall de foc i que se l’a{e}mporte  pa {per a} no caure en les mans de les vilatans.

    En eixe passar del cavall de foc, al pujar en  ell, xapa en totes les seues forces en el {l’} últim escaló que n’hi ha a punt d’entrar a la  {l’} ermita i  com no té encara prou força, en les restes de castell, en lo que era l’antic torreó, a les peus tornà a ficar la següent xafada i  de ahí  se n’ix de cara al cel, de cara al cel, perden{t} se i no tornant a vidrer  i des de {d’} aquell temps pos estan les dos xafaes del cavall de Santa Llúcia, del cavall de foc.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es