Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • [El pi de La Baia i la gitaneta]


    [El pi de La Baia i la gitaneta]

    Identificador: josemanuel
    Títol: [El pi de La Baia i la gitaneta]
    Tipus:
    Recol·lector: Jose Manuel Jaén Esclapez
    Informant: Rosi Quiles Molla
    Edat informant: 65
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 10/05/2014
    Extensió:
    Text:

    Hola, em dic Rosi i soc de Les Baies. Des de ben xequica m´ha quirdat l´atenció dels apodos que hay en el poble i sobretot el de la meua veïna, Antonyita la gitaneta.

    Un dia li vaig preguntar a m´agüela , per què li d[e]ien això si ella no té aparença gitana ni res que se li semble, i ella em va contar la història:

    Fa ja mol[t]s anys, en una casa de camp, estava la dona mentres l´home estava treballant en el bancal. Van entrar uns gitanos a robar i la dona que els va vore, se va posar a xillar . El home que la va escoltar va vindre corren[t] i ells van fugir.

    Als xillits , van vindre més persones i els van seguir hasta el sala[d]ar . Es van amagar allí, i com era impossible fer-los [e]ixir, van prendre foc al carriçal .

    Diuen que alguno es va cremar allí, els altres van poder [e]ixir. Ells, els van agafar i se´ls van portar cap al poble i els van penjar en un pi que  hi havia en la plaça del poble.

    Altres diuen que no van arribar a tant, i sols els van asustar dient-los que anaven a penjar-los, tot astò per què estava davant la Guardia Civil.

    Sigui com sigui, el cas es que tot astò va tindre molta repercussió i va estar en boca de tots. Per astò i per altres fets relacionats amb gitanos, s´ha corregut el dicho entre ells  que diu: “en La Baia te veas”, com volen[t] dir, cuidao , a vore si vas per allí que tenen mol[t] males puces estos bayeros .

    Però torne al apodo de la gitaneta, des d´aquell dia cada vegada que volien anomenar a esta dona d[e]ien: si, xica, aquella, aquella dona de[l]s gitanos, la gitaneta. I a partir d´aquest succés, ella i tots e[l]s fills i filles d´aquesta dona, s´han quedat en el apodo “els gitanets”.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es