Canpop banner


    L'encantà

    Identificador: ElisabetQu
    Títol: L'encantà
    Tipus:
    Recol·lector: Elisabet Quirante Bernà
    Informant: Virginia Ruiz Vàzquez
    Edat informant: 23
    Localitat: Guardamar del Segura
    Data enregistrament: 13/04/14
    Extensió:
    Text:

    Al poble de Guardamar la llegenda de l’encantà no és una cosa que estiga molt arrelada perquè tradicionalment no ha sigut història social de este poble sinó de pobles del costat com per exemple Rojals, on deien que l’encantà era una princesa àrab que va patir un embruix per part de son pare perquè s’havia enamorat d’un cristià i un home del poble l’havia de dur a que es banyara els peus en l’aigua del riu Segura perquè es desfés aquest malefici.

     

    El que passa és que a Guardamar van trobar a unes excavacions arqueològiques un bust ibèric que s’ha conegut popularment com la dama de Guardamar. Aleshores a partir d’eixe moment es va reformular la llegenda i la van lligar amb la tradició del poblament iber d’aquest poble. Aleshores la llegenda a partir d’eixe moment consistia dir que el bust era una representació ibèrica d’una dama possiblement  de l’alta atmosfera de la societat ibera de l’època, que va quedar embruixada pels mateixos motius i perquè sortira d’aquest malefici un guerrer l’havia de trobar i dur-se-la al riu Segura per a banyar-li els peus. Però el camí no era gens fàcil perquè el guerrer havia de demostrar la seua valia enfrontant-se a terribles bèsties de l’època com bous salvatges, lleons i de més. Aleshores el que aquest guerrer arribava, trobava la dama la portava al riu i tot això se suposa que passava la nit de Sant Joan. En el moment que la dama entrava en contacte amb l’aigua el malefici al que estava sotmesa acabava.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es