Canpop banner


    La beata i l'ànec

    Identificador: jorgesegur
    Títol: La beata i l'ànec
    Tipus:
    Recol·lector: Jorge Segura Beneyto
    Informant: Amparo Tortosa Francés
    Edat informant: 87 anys
    Localitat: Banyeres de Mariola
    Data enregistrament: 04/06/2014
    Extensió:
    Text: LA BEATA I L’ÀNEC

    Això va anar i era una beata que tenia un ànec. Ella el volia molt perquè era molt graciós, l’acompanyava a tots els llocs i ella el volia molt [...]. Un dia la beata se’n va anar [...], se’n tenia que anar a missa i li va dir a l’ànec:

    -            Mira, portat bé, perquè jo me’n vaig a missa, però he posat el putxeret en el foc. Tu no t’acostes ahí perquè podries caure i entonces em donaries un gran susto.

    L’ànec li va dir:

    -            No et preocupes, no et preocupes, que jo em portaré molt bé.

    Que va passar? Que ella se’n va anar i el pollet com era molt curiós va dir:

    -            I què tendrà dins de l’olleta? Me’n vaig a mirar-ho. Però no, no aniré perquè m’ha dit que em porte bé, però mira me’n vaig, me’n vaig, me’n vaig[...] i ho mire.

    Claro, el pollet [...], l’ànec se’n va anar, va pujar a una cadireta p[er a]a  asomar-se a l’olleta a vore que ni hav[i]a dins. Com que era molt xicotet, no podia, va pujar damunt de tots els a barretes de la cadira [?] i PIOM! va caure dins de l’olla, claro, es va morir. Mare de Déu la beata que venia de missa, ella que crida:

    -            Aon estàs? Per aon estàs?

    I que no contestava... Ai mare de Déu, li pega un tom al cor, i diu:

    -            Algo ha passat.

    Se’n entra cap a dins a la cuina:

    -            Mira!

    I el patet estava dins de l’olla, i ella es va posar a plorar, vinga que plorar, vinga que plorar, i  arrapant-se la cara, i se’n va [e]ixir al carrer tota plorosa i tota arrapant-se. I en això un pardalet que passava per allí diu:

    -            Això [...] beata què el passa? Perquè plores?

    -            Ai pollet![...], Ai pardalet! si tu ho sapieres, es que l’ànec m’ha caigut dins de l’olla, s’ha mort i jo m’arrape i plore.

    Entonces diu el pardalet:

    -            Ah sí?  Pues jo em lleve el bequet.

    I sastira un astiro [?] i es lleva el bequet, i es posa a plorar a plorar a plorar [...] i se’n va a la figuera a passar un ratet allí, i la figuera el veu i li diu:

    -            Però pardalet, perquè plores? Perquè t’has llevat el bequet?

    -            Ai figuera si tu ho sapieres! Resulta que a la beata li ha caigut l’ànec dins de l’olla, ella s’arrapa i plora, i jo m’he llevat el bequet.

    -            Ah sí? Pos jo em trenque les rames.

    Va la figuera i  CLAC CLAC CLAC CLAC  d’[e]ixa caure totes les branques en terra i es posa a plorar, vinga que plorar, vinga que plorar. En això passava per allí un bouet que anava a passar allí baix de la figuera la sombreta [?], i quan veu que la figuera estava tota en terra i plorant el tronc [?], vinga que plorar i diu el bouet:

    -       Però bueno figuera perquè plores? Que t’ha passat?

    -       Ai si tu ho sapieres! Que a la beata li ha caigut l’ànec dins de l’olla, ella s’arrapa i plora, el pardalet s’ha llevat el bequet, i jo he d[e]ixat caure totes les rames, i tinc molta pena. I el bouet diu:

    -       Ah sí?  Pos mira jo em lleve les banyes.

    Es pega dos bons astirons i es lleva les banyes, i se’n va plorant plorant, se’n va a la font, i la font que el veu plorant i sense banyes li diu [?]:

    -       Però bueno bouet que t’ha passat? Que vas tot plorant i sense banyes...

    -       Ai si tu ho sapieres! tu tam[b]é ploraries, es que a la beata li ha caigut l’ànec dins de l’olla, ella s’arrapa i plora, el pardalet s’ha llevat el bequet, la figuera ha d[e]ixat caure les branques, i jo m’he llevat les banyes.

    La font tota disgusta[da] diu:

    -       Sí? pos jo em seque.

     I es va secar però [e]ixien unes llàgrimes per dalt de la font, vinga que llàgrimes que fea com un riu [?]. I en això que a la font van anar les filles del rei, que eren tres, van anar a portar aigua a la font. Anaven en tres canterets a portar aigua. Perquè entonces no ni hav[i]a aigua com ara que en tenim en tots els llocs. I entonces al vore la font que estava seca li pregunten:

    -       Però bueno font que passa? Que no podrem veure? Que t’ha passat?

    I ella contesta:

    -       Ai filles meues! si vosatros ho sapieureu. Resulta que a la beata li ha caigut l’ànec dins de l’olla, ella s’arrapa i plora, el pardalet s’ha llevat el bequet, la figuera a d[e]ixat caure rames, el bou s’ha llevat les banyes, i jo m’he secat.

    Elles portaven tres canterets d’[e]ixos d’obra baix del braç i PLAF PLAF PLAF van i trenquen els tres canterets. I se’n van plorant plorant al palau del rei, a sa casa [...]. Quan apleguen allí, les ancontra sa mare i diu:

    -       Filles meues que vos passa? Que són [e]ixos plors?

    -       Ai mare si tu ho sapieres! Ai mare quina pena! L’altra, Ai mare quin disgust!

    -       Bueno bueno [...] conteu-me que ha passat.

    -       Pues el que ha passat es que a la beata li ha caigut l’ànec dins de l’olla, ella s’arrapa i plora, el pardalet s’ha llevat el bequet, la figuera ha d[e]ixat caure les rames, el bouet s’ha llevat les banyes, la font s’ha secat, i mosatros hem trencat els tres canterets i tenim molta pena.

    La reina que ho sen[t], tota disgusta[da].

    -       Ai pos jo tam[b]é tinc que plorar. Mira pues vaig a fer una cosa, me’n vaig a vestir-me de dol.

    Vestir-se de dol es vestir-se de negre. Es posa tota negra, es va pintar les ungles negres, tota negra, hasta els [l]lavis se’ls va pintar negres. En això, el rei que baixa i se la veu i diu:

    -       Esposa meua però, que el passa? Que el passa? [...] Que tens eixa pena tan gran!

    -       Ai Rei! si tu sapieres el que ha passat... Que a la beata li ha caigut l’ànec dins de l’olla, ella s’arrapa i plora, el pardalet s’ha llevat el bequet, la figuera ha d[e]ixat caure les rames, la font s’ha secat, el bouet s’ha llevat les banyes, les nostres filles han trencat el cànters, i jo ja ho veus m’he vestit de dol i tinc molta pena.

    -       Sí? pos ara voras.

     

    I sabeu que va fer el rei? Va agarrar i es va encendre el cul i se’n va anar a apagar-se-lo al mig del mar. I cuento acabat, per l’aixumenera se n’ha volat. I el que no alça el cul s’ha cagat. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es