Canpop banner


    [Els Sellers]

    Identificador: guadalupeg
    Títol: [Els Sellers]
    Tipus:
    Recol·lector: Guadalupe García Fernández
    Informant: Malena Cremades
    Edat informant: 32
    Localitat: Novelda
    Data enregistrament: 4/6/2014
    Extensió:
    Text:

    Conten de sempre que en Novelda vivien Antonio y Ramon, no?, que eren dos germans d’ací del poble <aixina> d’origen camperol i que Ramon que era el més guapo dels dos germans, pues es disfrassava de dona per a robar, per exemple una volta es va disfrasar i se`n va anar a casa d’una família que sabia que havien, que havien cobrat una propietat i se’n va anar vestit de dona, va demanar habitació i ahí pos li van oferir un llit, no? total que la família va a començar a sospitar que no era una dona perquè veien que se llavava les mans i tot aixina un poc molt fort com si fóra un home, total que com no es van fiar pues el van tancar en la habitació per si acás, no? i per la nit pues els amos van començar a sentir veus i era el Ramo per la finestra, pos que estava parlant en els seus còmplices, dient-li que pos que li havien pillat i que estava tancat i luego, pel matí, pues la família va fer com si no passava res i ja se’n va  anar i ja està, eixa és una de les anècdotes.

     

     

     

    Eh...Diuen també que después anys después, van formar una banda els Selleros Antonio i Ramo en uno que li dien el Xavo o l’oncle, i van començar a delinquir aixina en robatoris xicotets, en cases rurals, pues assaltaven a persones etc.. i después pues  ja van passar a inclús a assassinats i a segrests i tot.�asp>

    �asp>Els germans Selleros que actuaven, vamos, que tenien a còmplices en tot el poble, tenien contactes ,i que, i que, els ajudava moltíssima gent, moltíssima gent del poble.

     

     

    Altra anècdota, es que, diuen, que un set de setembre ademés, pos ,uns abuelos que estaven ahi, en el carrer la fresca, van vore a eh..emm... als dos Selleros que eixien amb el seu potret, que tenien ahí un potret que, eixien per la nit i luego diuen que lo que van fer es que se´n van anar amb ells seus cavalls, van eixir del poble per un túnel que  tenien que arribava al castell i ahí guardaven to tot tot el que robaven, i diuen, que, que, van anar inclús, una volta a Murcia, van robar la catedral i van tornar en una nit, o siga ells diuen que clar , tenien la coartada, no? que podien dissimular que no havien sigut ells mai, perquè, com ho feien tant ràpid, pos la gent, pos no es podia pensar que foren ells.

    I altra de les històries es, que un home que anava a Orito pues va vore a Ramon vestit de Murcià, i al dia següent va sentir que algú que anava vestit de Murcià havia assassinat a un home en una finca de Orito i es va fumar un cigarro damunt del mort, van cridar después a este home, per a, pues, per a que reconeguera a Ramo en el juí, i el Ramon li va oferir diners, per a que es callara.

     

     

    I altra de les anècdotes, és que van anar un dia, a uno que tenia terres, li van demanar diners i es va negar i el van matar, i el van matar apunyalant-lo i el van deixar ahí desagrant-se i tot, eh... que més, pues,ah si, també als pares de Juan Payà, que era un home important, també a eixa família dels payá, també li van marcar la vida al home, perquè vivia paret en paret amb els Selleros i un dia la dona, netejant es va asomar per la finestra i va vore als Selleros ofegant a un tio ahí,  un home ahí, pos, pos ,clavant-li el cap en un poal, total que la família, clar, se’n van anar fugint a Cataluña,i quan van tornar pues, el van posar el nom, de, de, dels nois, con venien de Cataluña, i eixa és la história <aixina> que més en va contar ma aguela.

     

     

    Però lo més fort es que dien, que inclús Victor Hugo el escriptor el va anomenar en una novel·la ,que es > “el home que riu”, i diu clarament el nom de Ramo Selles.<>

     

     

     

     I el final, bueno ,el final, es que, diuen que va a acabar tot perquè Ramon era el més guapo de tots i es va fer amant de la dona del seu germà Antonio, i entre els dos el van matar i d’astò si que queda constància, astò si que es de veres segur, perquè el nom de la dona que es deia Maria Amorós, està en el llibre de l’església de San Pere, del llibre de, vamos del llibre mortuori, total, que van acusar als dos fills d’Antonio i a la dona i al seu germà Ramo, i diuen que després set anys després pos, Ramo va a anar a la Guardia Civil a confessar-ho, tot i ahi va confessar el crim, va confessar tots els delictes i clar ahí va començar a, a, a nomenar a gent importat que hi havia col·laborat en ells, gent important, gent de l’església... conten inclús que una persona important de l’església quan es va enterar, es va suïcidar, total que després van clavar a la presó a Ramo i diuen que ahí es va penjar, però ningú del poble es creia que fora  un suïcidi, tot el mon deia que el van envenenar i després van fer pues el paripe , el paripe, de que l’havien penjat i ja està tot això.

     

    <>

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es