Canpop banner


    La raboseta i els sis porquets

    Identificador: miriamverg
    Títol: La raboseta i els sis porquets
    Tipus:
    Recol·lector: Miriam Vergara Ortiz
    Informant: ; Maria Teresa Agulló Baeza
    Edat informant: 59 anys
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 19/05/2014
    Extensió:
    Text:

    La primera rondalla eh.. succ[e]ix a eh... la raboseta i el llop eh.. que van anar eh..  a una finca a per eh.. sis porquets. Bé, abans de fer açò [...] Un dia eh... la raboseta se’n va prop de la mar, be  s’ havia allunyat de la seua zona perquè allí ja la coneixien molt. Havia robat i havia matat tota classe d’animalets  i els llauradors de la zona li tenien molta enquina  i anaven a per ella. La raboseta va creure que s’havia de canviar de zona i se’n va vindre prop cap a ací, prop de la mar i sopte la sorpresa d’ella es va trobar amb el llop que li, li, li, li va dir:

     

    -          Hola raboseta que fas per ací?

     

    Jo estic pensant en anar a un mas  que hi ha per ací prop en el qual la bacona  ha criat i té sis porquets menu[d]ets. Açò serà un gran festí i me’ls menjaré tots.

     

    I la raboseta li va dir:

     

    -          Eh! Sis porquets són molts per a tu! No te pareix? Podíem compartir-los? Podíem anar junts i aixina seria més fàcil agafar-los i emportar-nos-els i eh...podríem tindre tres per a tu i tres per a mi.

     

    Aleshores van quedar per a la nit següent i eh... van posar-se dalt de un pujol, per allí propet, per a vore que no vinguera ningú i quan van poder, van atacar el mas que estava en un pla. En el mas no van trobar cap resistència i prompte van poder eixir els dos amb els sis porquets, tres un i tres l’altre. Però conforme  se n’anaven corrent el uno al costat de l’altre la raboseta va anar mirant i va vore que el llop havia agafat els més grossos i li va tindre enveja i va posar-se a pensar.

     

    -          Què podria fer jo per a fer-me amb algun dels seus porquets? O amb més d’un?

     

    I pensant pensant, va arribar a tramar una història que li va contar al llop i aquesta consistia a que eh... havien de batejar  els porquets. La raboseta li va dir:

     

    -          Ei llop! Aquestos porquets en faran molt bons quan els mengem, però seran molt millors  si estan santificats. Aleshores eh.. podíem anar a batejar-los i aixina segur que berenar seria molt millor.

     

    I el llop es va quedar...

     

    -          En batejar-los? Jo això no ho havia sentit mai?

     

    Però la raboseta que era molt convincent li va anar explicant els beneficis de poder batejar els porquets fins que va arribar a convèncer el llop i eh.. van quedar en fer-ho de la següent manera. Li va dir la raboseta:

     

    -          Mira, ací hi ha una asequia, l’aigua corre i tu et podies posar un llop dels peus , val? i eh...bategem primer els teus i posem, i fiques primer un en l’aigua i jo me pose uns metres més avall i la corrent el porta i aixina ja està batejat. Jo l’arreplegue.

     

    I el llop  que no tenia molta idea de que fer va dir.

     

    -          Be! I així ho farem.

     

    Aleshores eh... es va posar a batejar-los i el llop no era molt bo per a posar noms aleshores li va posar al primer Primerango i va dir:

     

    -          Ahi jo te batege com a Primerango.

     

    I el va tirar dins l’aigua i la raboseta uns metres més avall el va aplegar. Després va agafar el segon i li va posar Segunango i le va fer la mateixa operació i se va tirar els tres porquets i la raboseta els va agafar i aleshores quan el llop va anar on ella estava per a batejar los d’ella la raboseta li va pegar  una bona espentada. El llop va caure a l’aigua, se’l va emportar la corrent avall i la raboseta es va poder quedar en els sis porquets.

     

    esta és l[a]història  dels sis porquets.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es