Canpop banner


    [Els Gitanos de la Baia]

    Identificador: raquelsemp
    Títol: [Els Gitanos de la Baia]
    Tipus:
    Recol·lector: Raquel Sempere Bravo
    Informant: Francisco Moyà Ortega
    Edat informant: 68
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 06/06/2014
    Extensió:
    Text:

    Bueno, a principis… A finals del sigle dèneu o sigle vint va ocurrir una història en la partida de la Baia [...] del poble d’Elx.

    Resulta que en una casa de llaurança [hi] havian un matrimoni i e[l]s seus fills i se havien anat[?] a treballar al camp i estava una filla fadrina a soles. Entonces se presentaren uns senyors, uns homes de [...] raça gitana que la robaren i la violaren. Al enterar-se e[l]s veïns, e[l]s pares, e[l]s germans de[l]s fets i seguiren a[l]s gitanos en els quals se amagaren en la flota de carris q[ue]hay a la part de baix de l’hort del molinillo.

    Donant conte a l’autoritat anaren una parella de carabiners, que en aquella època no existia la Guàrdia Civil. E[l]s gitanos se clavaren en la flota de carris tan forta que no [hi] havia forma de fer-los e[i]xir de allí i entonces e[l]s veïns intentaren pegar-li foc a la flota al[a] qual ho [a]conseguiren i es feren e[i]xir. E[l]s va detindre la benamèrita o carabineri i se’[l]s portaren ací a Elx a entrega[r]-los a l’autoritat. E[l]s veïns anaven armats en corbelles, estraus, llegons, aixa[d]es, picoles... tot lo que tenien a mano en casa i a[ba]ns de arribar a lo que hui és núcleo de la Baia se’[l]s arrevataren a la Guàrdia Civil i e[l]s van matar.

    Entonces resulta que foren jutjats e[l]s que mataren a[l]s gitanos en el qual els veïns de la Baia feren una manifestació i foren absolts de tal crimen. Per això hui en aquella època els gitanos quan se esbarallaven entre ells d[e]ien en la seua llengua castellana “Permita Dios que te coja la gente [de] la Baia” degut al fet que estem narrant. Esta és una història real que va ocurrir, ja dic [...], a últims del siglo dèneu o primers del siglo vint. Jo sóc un octogenari que ja la porte perquè els meus pares o iaio me la contaren tal i tal com jo la conte hui. És un fet real que està en la història.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es