Canpop banner


    El Frare de Patiràs

    Identificador: fernandoga
    Títol: El Frare de Patiràs
    Tipus:
    Recol·lector: Fernando Garcia Orts
    Informant: Pepe Toni Mataix
    Edat informant: 38
    Localitat: Alacant
    Data enregistrament: 29/05/2014
    Extensió:
    Text:

    El frare de Patiràs

    Al terme municipal de Biar, entre Biar, Banyeres i Beneixama, estava la casa del flare {...}de Patiràs, un paratge molt gran on fa molts anys hi havia una congregació de frares{...} Va passar el temps i la congregació va desaparèixer i allí van començar a poblar habitants de la zona, aquelles terres.

    Una nit d’hivern caia molta aigua, plovia com mai havia fet i van tocar a la porta tres colps. Toc, toc, toc.. - Qui és? - Per favor, obriu la porta que soc un frarent{...}

    El matrimoni que vivia en aquella casa va obrir la porta. Efectivament era un frare empapat, ell van deixar entrar a la casa i li van donar a sopar. Clar ell els va demanar quedar-se a dormir perquè feia una nit molt roin i no podia anar a cap lloc, per lo tant van accedir a la seua petició.

    Mentres dormia... mentres sopaven es van a donar que el frare duia al dit un anell d’or impressionant.

    Aquell matrimoni estava passant un època molt fotuda de fam, per lo que van tramar un plan. Quan estava dormint el frare, van entrar a l’habitació i li van tallar el dit, per a poder  vendre e l’or i així viure millor. El van matar, el van soterrar i ai es va quedar la història.

    Passa el temps, ells vivien molt millor, gracies als diners que van traure de vendre l´anell del frare[...]

    Justetament a l’any es gira una tempesta molt gran en aquell contorn, als voltants de Patiràs.

    Justetament quan es va complir un any, van tocar a la porta de nau, tres colps i obri la dona la porta. De nou era un altre frare[..] que venia a demanar-los  que per favor els deixarà entrar perquè lleva una tempesta molt forta i no tenia on poder anar.

    Quan estaven sopan(t) es van a donar que a eixe frare[...] li faltava un dit, i va resultar ser el seu espirit que se’ls van dur als inferns. ?

    Conte contat, conte acabat, per la xumenera s’ha escapat.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es