Canpop banner


    [Els successos de l

    Identificador: Antonigonz
    Títol: [Els successos de l
    Tipus:
    Recol·lector: Antoni Gonzàlvez Gonzàlvez
    Informant: Joan Castaño García
    Edat informant: 58 anys
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 01/05/2015
    Extensió:
    Text:

    Quan comença el Misteri, en una processoneta que va des de Sant Sebastià hasta Santa Maria, que és quan toquen el abanico i van tots els cantons ans de començar la festa. O sea, que sí que estigué allí la Mare Déu. Entonses la llegenda està un poc relacionat amb això.

    Quan se feu la Santa María nova, que va ser en el segle dèsset, la Santa Maria barroca, ja se pensava pa posar allí a la Mare Déu perquè, de fet, Sant Sebastià és molt xicoteta, entonses ahí hay poca capacitat. Entonses, ja se pensava posar el altar major. I de fet se trasladà la Mare Déu i se posà. Entonses diu la llegenda això, que a l’endemà [a]naren a resar-li i no estava, no sabien on estava i tornaren a Sant Sebastià, que s’havia tornat a sa casa perquè diu que li agra[d]ava més Sant Sebastià. I això passà tres voltes, la tornaren a llevar i tornà a vindre.

    I al final ja a[le]s tres voltes ja se [a]juntaren els capellans i el consell municipal i tal i feren una espècie de rogativa per a que se quedara en la nova casa que el poble li havia fet per a que estiguera més...millor i amb més capacitat pals fidels.

    - I per aquella raó ja...cada vegada que es fa el Misteri...

    Bueno no, vull dir, que cada volta que es fa el Misteri, els personatges van de Sant Sebastià a Santa Maria perquè en Sant Sebastià tenia la seu la cofradía, que era la que organitzava el Misteri i allí estava originàriament la capella de la Mare Déu, que era la protagonista del Misteri i allí se guardaven [l]es robes, se guardaven e[l]s papers i tot això.

    Lo de començar en el Misteri des de Sant Sebastià és un poc una costum que ha quedat en e[l]s segles, perquè ja Sant Sebastià ja va perdre eixa funció però s’ha mantingut la costum.

    - Però hi ha qualsevol mena de representació des de Sant Sebastià o simplement...?

    Sí, és un...bueno, és una espècie de processoneta que se fa a l’acomenç, que van els personatges del Misteri, Maria, e[l]s apòstols, va els electo i el portaestandarte, la banda de música tocant el abanico, que és un paso doble, va el alcalde, [l]es  autoritats i va com una espècie de ...

    - De processó.

    Però no és processó, és un seguici festiu, és una cosa molt festiva, acompanyant des de Sant Sebastià hasta la porta de Santa Maria. I una volta que estan en la porta, ja [l]es autoritats van a[le]s tribunes i tal i ja comença el Misteri. Entonses és com un preàmbul del Misteri.

    - I això es fa el primer dia?

    No, to[t]s e[l]s dies. To[t]s e[l]s dies ans de començar. Cinc minuts ans de començar. Si el Misteri és a les sis, a les sis menos cinc, ix des de Sant Sebastià. Vull dir, que en ves de començar directament en la porta major, comencen des de Sant Sebastià, que és a on se vestien i a on se preparen i tal; i entonses van en un ordre, no de cualquier manera, sinó en una espècie de pasacalles, diguem-ne. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es