Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La casa museu modernista de Novelda


    La casa museu modernista de Novelda

    Identificador: Yolandacar
    Títol: La casa museu modernista de Novelda
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Mª Yolanda Càrceles Padilla
    Informant: David Martínez Richarte
    Edat informant: 38
    Localitat: Novelda
    Data enregistrament: 01/04/2015
    Extensió:
    Text:

    Diuen [l]es llengües d’ací de Novelda, que allà per el any 1900 es va començar a construir lo que hui en dia és la casa museu modernista, propietària “la Pichocha”, li diuen a Antonia Navarro. És una casa, que hui en dia és un museu, en mol[t] de luxe. Construcció que en la època era no freqüent. La família es dedicava a treballar el raïm, el safrà...e[l]s productes típics de la terra i diuen que tota els diners es van fer perquè vam anar a una timba a Crevillent.

    Diuen que son pare i son tio vam munta[r] en el carro i s’en vam ana[r] cap allà. Diuen que la timba va dura[r] dos dies i diuen que van de guanyar tan[t] tan[t] de diners, que e[l]s van escoltar hasta ací a Novelda la Guàrdia Civil. No van guanya[r] prou diners en esa timba, que diu[en] que el pare va inverti[r] e[l]s diners en accions del ban[c] de Espanya de la època. Molta gen[t] diria que això era perillós, que tal....però bueno el pare va arriesgar i va guanyar. La conclusió: que va fe[r] multiplicat per deu [l]es guanyances d’aquella timba que ja eren prou prou diners.

    Entonces, son pare vivia molt austerament en aquella època, va vivir, va faltar, va morir... i quan la filla va arreplegar tota la herència va dir: ahora el poble de Novelda va a saber qui és Antonia Navarro, “la Pichocha”, i va construir lo que hui en dia tenim com la casa museu modernista d’ací de Novelda.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es