Canpop banner


    La "delicà" de Gandia

    Identificador: saraponce1
    Títol: La "delicà" de Gandia
    Tipus:
    Recol·lector: Sara Ponce Serrano
    Informant: Adrià Navarro Vallés
    Edat informant: 37
    Localitat: Gandia
    Data enregistrament: 27-05-2015
    Extensió:
    Text:

    Vaig a contar una llegenda molt comú a terres de La Safor. Com és conegut, les llegendes estan basades en fets que no es sap si són certs, són mentida o simplement invenció i/o[?] exageració.

    La historia ocorre a Gandia, capital de la comarca. No sap exactament quan ocorregué el fet, però es diu que hi havia un noble, que hi ha gent que assegura que va ser un duc, que tenia una filla. Aquesta va estar tota la vida rodejada d’atencions i comoditats, fent-la molt malcriada i fràgil. 

    La filla del noble era molt devota i assistia sovint a la col·legiata de Santa Maria a resar.

    Diuen que un dia que feia molt de vent, un pètal de gesmil es va enlairar, amb coincidència que en eixe moment eixia la jove de la col·legiata. El pètal es va posar al damunt del seu cap i la va matar.

    Des de eixe instant es conegué a la filla del noble com “la delicà de Gandia que li va caure un pètal al cap i la va matar.”

    Bé, el que molta gent no sap és que la col·legiata de Santa Maria es trobava en obres i els obrers estaven col·locant una flor de pedra, [e] un adorn en forma de flor de pedra,  quan un dels pètals, d’unes vint arroves, es va trencar amb tan mala fortuna que li va caure al cap a la jove, matant-la en l’acte. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es