Canpop banner


    [El Menjabollos]

    Identificador: YolandaGar
    Títol: [El Menjabollos]
    Tipus:
    Recol·lector: Yolanda García Zaragoza
    Informant: Carlos Panizo Quesada
    Edat informant: 20 anys
    Localitat: Guardamar del Segura
    Data enregistrament: 11/05/2015
    Extensió:
    Text:

    Això era un hombre molt molt alt que va nàixer al campico. Es diu que quan era xiquico a l'escola no volia anar, que poc a poc per la porta no podria entrar quan s'anava fent major. Era tan gran la seua estatura, uns 2.35 metres, que tot el món l'admirava.

    Prompte es posà a treballar com agricultor. Porque diuen que la seua força era tan gran que un dia, se li va bolcar un carro de 2000 kg de yeso, i ell sol ho va endereçar, va llevar la roda trencada i va subjectar el eje de la mateixa amb la mà i va seguir el camí dient ¡arre mula!, i lo va portar al seu destí. A més, els diumenges era porter al cine i diuen que posava ordre, només amb una mirada i que als folloneros pues els pujava al terrat de les cases.

    Es diu també que, quan el Rei va inaugurar el canal, él solo va alçar les comportes del pont. El rei va poder contemplar la seua força colossal.

    Va passar pel poble també un circo i es va anar amb ell... a l'aventura. Imagina'l tan gran i fort. També va treballar en un espectacle de varietats on eixia amb traje molt elegant i amb un nan vestit com ell. També, en 1929, estava en un circo de gira per Espanya. I ell deia: “Tinc vint-i-dos anys i ja m'he casat, i això que les xiquetes del meu poble em tenien por. I ara me'n vull anar a treballar a Hollywood”, m'imagine jo que per eixir en les pel·lícules de terror, molt de moda ja per aquella època.

    Diuen que el menjabollos no ha mort, perquè viu en les profunditats de la pineda i que té una cabanya de fusta ben amaga[d]eta. I que es dedica també a mantenir la pineda. Per això, no t'asustes si quan passeges per allí escoltes un soroll. Segur que és ell treballant.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es