Canpop banner


    [Els mondongueros]

    Identificador: franciscos
    Títol: [Els mondongueros]
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Francisco Sanjuán Díaz
    Informant: Josefa Coves Carreres
    Edat informant: 56 anys
    Localitat: Crevillent
    Data enregistrament: 16/05/2015
    Extensió:
    Text:

    En Crevillent, a la part del barrio del pos es coneix els “ponteros” o “mondongueros”. “Mondongueros” el per què, perquè tenen molta costum de menjar arròs i mondongo. Hi havia una família que era un poquet,... com a, ai no se com dir-ho, com a que no tenien molt sabe[r]. I entonces un dia van ana[r] al metge perquè els xiquets van amanestre tots, van dormir, van amanestre tots els ulls apegats, la boca pega[da], la mà també aixina pega[da] a la cara... i no sabien lo que era i se’n van ana[r] al metge. I quan van ana[r] al metge:

    - Què els passa als xiquets?

    - Pos que mira s’han... s’han mogut d’esta manera i tenim por no siga una enfermetat.

    I entonces el metge va estar mirant-los i va dir: mira lleve-se-los, els clave[s] en una caldera en aigua calenteta, que tot el que lleven els xiquets és que ahir segurament menjarien arròs i mondongo i entonces han amanegut tots apegats per això. En llavar-los verà usted com ja se’n posen bons.

    I efectivament, els van... els van llava[r], els se’ls va passa[r] tot. I era perquè anaven, s’havien gitat sense llava[r]-se.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es