Canpop banner


    El coixo de romanones

    Identificador: dereckalfa
    Títol: El coixo de romanones
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Dereck Alfaro Gisbert
    Informant: Ramón Ferrándiz Albero
    Edat informant: 75
    Localitat: Benimassot
    Data enregistrament: 01/05/2016
    Extensió:
    Text:

    En Benimassot fa uns 50 anys, eh, n’hi havien unes persones que es d[e]in roders. [E]ixes persones, eren persones que h[a]vien escapat del frent i entra[v]en per les cases a robar i a fer coses males. Resulta que hi h[a]vien unes persones que eren els estos falangistes i els de Franco que els busca[v]en i tenien poders del poble, gent del poble tenien poders p[er] a poder, no hi havia Guàrdia Civil. Guàrdia Civil només hi havia un o dos i la gent del poble eren de la requeté. I els donaven un fusil p[er] a que luxaren. I fe[i]n a cada 6 mesos fe[i]en camps de tirs, tiraven al blanc, a una pedra a vore si s’ensenyaven a tirar. Tenien mosquetons de la Guàrdia Civil, el mateix mosquetó que té la Guàrdia Civil.

    I vinc a referir-me que en Benimassot e n’hi havia uno que li diuen de apodo “el coixo de romanones”. Resulta que eixe al cap de sis o set mesos el va[r]en trobar dins de un corral de ganao i el va[r]en detindre. Sis o set mesos! Eixia el pastor i el tio per la nit es quedava en els bancals i quan es fe[i]a de nit, en companyia del ganao. El pastor els deixava cualquier cosa i esmunyia les cabres i les xuplava, vivia d’això. Era un gater. Era un tio de 50 anys.

    Resulta que, al final,  la Guàrdia Civil el va[r]en trobar. Però va ser al cap de sis o set mesos! El buscaven la Guàrdia Civil i tot el poble i no el v[e]ia ningú. I saps os es quedava? Dins d’una soca d’olivera. Mosatros teníem l’olivera eixa que es quedava. Una olivera que es quedava un maxo, és per a vore-la, un animal en el forcat posat dins de la soca d’olivera, vint-i-quatre metros de soca d’olivera. [...] Una olivera gigantesca de més de mil anys.

     

    Bueno, per lo que vinc a referir-me, que es quedava dins de la soca d’olivera i al final anava a menjar al corral que estava a 50 metros. Al final el va[r]en trobar, claro, la Guàrdia Civil o algú del poble:  Xe mira!, ja ho he vist jo, fulano de tal ha eixit a les set del matí eixint el ganao. I el tio baixava de la soca d’olivera i es quedava dins del corral.  O siga, per la nit es quedava, pel dia no. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es