Canpop banner


    Ali i Càntara

    Identificador: jesusvalde
    Títol: Ali i Càntara
    Tipus:
    Recol·lector: Jesús Alberto Valdés Prieto
    Informant: Enrique Miguel Tébar Martínez
    Edat informant: 40
    Localitat: Alacant
    Data enregistrament: 15/05/2016
    Extensió:
    Text:

    Bon dia. Hui vos contaré el nom, la ciutat d’ Alacant, és un nom que ve realment d’una història d’amor impossible amb final tràgic. És una història semblant a la de Romeo i Julieta però més nostra, no?

    Els pretendents no poden reflectir la seua passió quan en la ciutat d’Alacant Aly i Càntara, que són dos amants desgraciats, van tindre el consol de veure que els seus noms quedaven fondits en el nom d’ Alacant, “Aly-Càntara” per donar denominació a la ciutat, ja que la nostra ciutat va ser testimoni del seu amor impossible.

    Comencem per Càntara. Càntara era la filla musulmana del Califa de la ciutat i que tenia, a més de la seua posició social, el favor de la seua bellesa sobrehumana. Per este motiu no va ser estrany que dos joves musulmans s’enamoraren bojament d’ella; però el Califa va decidir que només un d’ells seria el marit per a la seua filla. Ara la pregunta seria quin dels dos. I el Califa, davant del gran dilema que tenia va prendre una decisió salomònica: els pretendents haurien de dur a terme una tasca completa i Al·là, el Déu Al·là decidiria.

    Per tant, l’altre pretendent que es deia Almansor i Aly es van posar mans a l’obra. Almansor va anar a les Índies a portar rares espècies a la seua estimada però Aly es va comprometre davant del Califa a cavar una séquia enorme per a poder portar allò que anomenaven l’aigua verda a Alacant des de Tibi

    Les cròniques comenten que mentres Almansor anava ràpidament amb els seus vaixells a les Índies a portar espècies, Aly no es va prendre tan seriosament el seu treball i es va dedicar més bé a escriure poesies a la seua estimada i anar parlant d’ella per tot el món. Però clar, Càntara es va acabar enamorant d’ell bojament.

    Càntara només esperava veure finalitzada la seua tasca i la de Almansor. Tanmateix, la decisió ja estava feta perquè quan va arribar Almansor a la costa d’Alacant amb els seus vaixells carregats d’espècies i el Califa, que era home de paraula li va concedir la ma de la seua filla, Aly, desesperat es va tirar al buit per un barranc.

    D’este lloc es diu que es va construir alguns segles després el pantà de tibi. I Càntara, sumida en la desgràcia, va decidir seguir els passos del seu amor real i es va tirar al mar des de el Cingle de Sant Julià que a les hores, va vindre a cridar-se el Salt de la Reina Mora.

    Diuen que el Califa va morir de tristesa i que sorprenentment la seua efigie va aparèixer gravada a la muntanya del Benacantil constituint l’actual cara del moro. Explica la llegenda que la cort, impressionada pels fets va decidir cridar a la ciutat Aly-Càntara, d’on ve el nom de l’actual Alacant.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es