Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La missa major del dia 12 de maig a Biar


    La missa major del dia 12 de maig a Biar

    Identificador: mariatorto
    Títol: La missa major del dia 12 de maig a Biar
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Maria Tortosa Vañó
    Informant: Romà Francés i Berbegal
    Edat informant: 68 anys
    Localitat: Biar
    Data enregistrament: 13/05/2016
    Extensió:
    Text:

    Bueno això va ser situat d’alguna manera el dia 12 de maig de temps immemorials i en part es va resoldre en la casa rectoral d’allí de Biar, que està en el carrer Major [...]. I estaven pues lo que passa estos dies amb els preparatius de la festa, [...] el dia 12, el dia central de la festa. Pues bueno eixe dia com resulta que es fa aixina missa en revestia i n’hi han distints capellans i està el predica[d]or etcètera, etcètera, pues eixe dia, pues clar després tenien que anar a dinar a la casa el retor.

    Pues la qüestió és que la dona que tenia encarregà el retor, allí en la casa badia, pues eixe dia pues naturalment ella es va alçar matí per a preparar un bon caldo, va posar tots els ingredients i bueno pues allà casi a mitjan matí pues el caldo ja estava tot preparat. Però va i resulta que clar, lo que passa, quan es va donar conter, ai pues si no li he dit al senyor retor lo que tinc que fer. Perquè es poden fer varies coses del caldo, la su[b]stància ja està però claro a vorer, per si tenia alguna preferència.

    I claro però el retor ja se n’havia anat perquè la missa era a[le]s l2 i ell ja havia arreat. Com que diu pues si jo aixina hui n’hi ha compromís i no puc fer lo que em semble a mi bé. Com que va agarrar i bueno es va arrimar allí als de la iglésia, però claro es veu que ja eren les 12 o 12 i algo i la missa ja havia [e]ixit, allí al presbiteri, a l’altar. Caguen la mar i quin compromís. I ara com liu dic jo? Tota preocupa[da] i en això va i ix per allí i es troba en el sagristà. Diu ai Gostí resulta que mira lo que m’ha passat, quin compromís que tinc i claro em va dir ahir el retor que hui teníem convidats, teníem a dos o tres capellans i al predrica[d]or.

     

    I diu, i veges jo no sé que fer. No podríem fer alguna cosa per a preguntar-liu? pues no sé.. no sé.. no sé si podrà ser. Però bueno.. aquell diu pues en fi diu asperat un poc a vorer si puc fer jo alguna aprofita, alguna senya o alguna cosa per a fer-li. I claro se’n entra cap a dins cap a la sagristia i quan la missa ja va avant, però bueno com estan els entreactes que intervé la coral i la orquest[r]a si està i tot això, pues ahí ara ja no se li fa el mateix ceremonial però semblant, pues s’assenten la revestia dels capellans, s’assenten a escoltar a la coral i hasta que s’acaba el moment eixe, una de les parts de que intervé el això i torna altra volta la missa. I clar pues ell va aprofitar eixe moment de què el retor no estava massa llarg d’allí de la porta de la sagristia i es va dissimular i es va arrimar allí. Senyor retor es que Maria diu que no han quedat en lo que te que fer del caldo. I aquell pues claro dia redéu quin compromís, però claro ja no es va poder antretindres més i ale altra volta la missa avant. I enseguida s’alça a[l]tra volta tota la revestia i acomença allí tot el cerimonial, [...] la missa es fe[i]a de cara a l’altar, de cul a la gent, i claro pues estava el retor allà aixina i es gira [...] i al mateix temps que es gira p[er]a dir al públic la lletania que correspon, es veu que va pensar i va dir a vorer com li dic algo a este, [veri]tat?. I claro es posa allí aixina i dis-li a Maria la nostra que del caldo del putxero fasa la mitat en arròs i l’altra mitat en pepitoria peromnia secula seculorum amen. I bueno pues i aixina es va antendre ja aquella, ja sabia que tenia que fer la mitat en arròs i l’altra en sopa coberta, que era la pepitoria.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es