Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • [La llegenda de la Serra del Cavall]


    [La llegenda de la Serra del Cavall]

    Identificador: patriciafe
    Títol: [La llegenda de la Serra del Cavall]
    Tipus:
    Recol·lector: Patricia Ferris Bermúdez
    Informant: Juan Francisco Jurado Serrano
    Edat informant: 22
    Localitat: Petrer
    Data enregistrament: 15-04-17
    Extensió: 1:33
    Text:

    TRANSCRIPCIÓ: [La llegenda de la Serra del Cavall]

     

    Jo he escultat que en el segle XI El Cid Campeador [anava?] per terres alacantines amb els seus cavalls trotant, trotant moltíssim i de sobte va arribar a Elda.

     

    Li agradava guanyar sempre i s’enfadava cada vegada que pardia una lluita. Una vegada, va instal·lar [en?] una serra molt alta el seu campament amb els cavalls, las tropas... tot això.

     

    Da fet, la llegenda diu que el Cid estava tranquil·lament quan de sobta, més de cinc mil moros van desafiar al Cid i el van obligar a fer una lluita amb ells. Però va ser molt injust perquè ells eren més de cinc mil... i el Cid i els seus cavallers doncs eran puquíssims. Aquesta llegenda va passar a l’albà d’un dia de Juliol. I bueno, El Cid estava molt asustat, molt espantat perquè la seua vida estava en parill i justament quan estava a punt de morir, va cridar amb molta por "Santiago i tanca Espanya!" així pocs segons després va aparèixer un cavaller que portava una espasa a la mà destra i a la mà esquerra un estendard de color blanc amb una creu roja i muntat damunt d’un cavall.

     

    Al Cid va recuperar la força que havia perdut abans i va començar a lluitar contra els mors amb el cavaller que l’astava ajudant. Finalment, després da moltas hores de matar i assassinar a tots els mors ací doncs, doncs va guanyar.

     

    I va ser en aquest moment, quan el cavall de San[t] Jaume o San Jaime va saltar cap a la serra d’enfront i va desaparèixer en aquell mateix instant.

     

    Al Cid es va mostrar molt agraït per l’aparició de San[t] Jaume i per això, doncs la muntanya on va passar tota la batalla es coneguda com La Serra del Cid i la Serra on va saltar San[t]... San[t] Jaime amb el seu cavall, és coneguda com la Serra del Cavall, i da fet si vas per allà pots veura una empremta de la pota del cavall de la batalla.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es