Canpop banner


    Cantó i la mare de déu

    Identificador: carlosdelv
    Títol: Cantó i la mare de déu
    Tipus:
    Recol·lector: Carlos del Valle Prieto
    Informant: Antonio Prieto Galván
    Edat informant: 32
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 18 de Maig de 2017
    Extensió: 243 paraules. Un minut i mig
    Text:

    Un dia un soldat guardacostes anomenat Francesc Cantó passejava per la platja del Tamarit, de sobte va trobar a la vora de la mar una arca, a la cobertura de l’arca duia una inscripció que deia Sóc per Elx . Cantó va abrir (obrir) la caixa i va descobrir al seu interior una imatge de la Mare de Déu i uns fuix (fulls) amb el text i la música d'una escenificació sobre l'Assumpció de Maria. Sorprés per la troballa, va cavalcar fins Elx per comunicar-ho al Consell, que va publicar un comunicat per a que tots els il·licitans anaren fins a la platja per arreplegar la imatge.

     Quan hi arribaren, veïns de Santa Pola volien emportar-se-la al seu poble, però els il·licitans no estaven d'acord ja que l'havien trobat ells primers . Després d'hores de discussió per a solucionar el conflicte van decidir que havia que (de) ser la verge qui decidira on volia estar. Per a fer-ho justament pujaren l'arca a una carreta de bous amb els ulls tapats i els posaren en uns camins perquè anaren per on els semblara.

    Els bous van caminar i caminar durant tot el dia fins que finalment van arribar a Elx. Els il·licitans estaven molts (molt) contents perquè la mare de déu els havia escollit per a guardar-la. Com els bous es van parar a la porta de l'ermita de San Sebastián (Sant Sebastià) , allí és on es va guardar la mare de déu.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es