Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • [Vinguda de la verge de l'Assumpció a Elx]


    [Vinguda de la verge de l'Assumpció a Elx]

    Identificador: guillermoa
    Títol: [Vinguda de la verge de l'Assumpció a Elx]
    Tipus:
    Recol·lector: Guillermo Asencio Montiel
    Informant: Margarita Parreño Brotons
    Edat informant: 78
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 9-4-2017
    Extensió:
    Text:

    Aquesta és la [l] legenda que hi ha en la ciutat d’Elx sobre la vinguda de la mare de déu i que data de 1370.Per la playa del Tramarit que perteneix a Elx havia un vigia o guardacostes que li dien Francesc Cantó.Vigilava la costa des de el Portus Ilicitanus;que és lo que hui és Santa Pola, fins la torre del Pinet.Per la nit del 28 al 29 de desembre de 1370 estava vigilant per allí i entonses vegué aparestre per les tranquil·les aigües un arca de madera tancada que va anar apropant-se a l’orellà, on va quedar allí para. Damunt de la tapa de l’arca havia escrit en unes paraules que dien: “sóc per a Elig”. El vigia anava muntat a cavall ,entonses va córrer a donar la notícia a les autoritats d’Elx que  anaren enseguia a la playa.

     

    Diu la [l] legenda esta que quan van obrir aquella misteriosa arca se van trobar una imatge de la mare de déu de l’Asunció i uns papers amb rimes i música que són el libreto consueta en lemosin que era l’antiu valencià de l’auto sacrolíric o Misteri d’Elx que representa tots els anys en la iglésia de Santa Maria en les festes d ‘agost en honor de la verge de l’Asunció. Ademes de les autoritats d’Elx van anar també els de Oriola i Alacant. Entre tots van decidir que prengueren una mula  pa arrastrar el arca tapant-li els ulls a la mula i allí on llevara l’arca pues seria d’aquell poble. La van deixar anar i la mula va pendre el camí hacia Elx, que està a trezte kilómetros i va parar davant de l’ermita de San Sebastian en Elx, que era un hospital de caritat entonses, està prop de Santa María i allí es va quedar. Esta és la [l]legenda de la vinguda de la mare de déu i que tots els anys se recorda el 28 i 29 de desembre. Ara molts elicitans van en romeria hasta la platja per la nit i pel matí la porten a la mare de déu hasta Elx, en una carreta amb dos bous i Francesc Cantó va a cavall dient vives a la mare de déu .En la processó que es fa al dia siguient, la verge va en un trono i el arca la lleven sobre unes rodes tirades per mariners lo mateix els mariners que Cantó i els autoritats van tots vestits en trages de la época, o siga de 1370 molt distints als de ara i res astò és tot.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es