Canpop banner


    [El miracle de Sant Francesc]

    Identificador: sergiogarc
    Títol: [El miracle de Sant Francesc]
    Tipus:

    Rondalla

    Recol·lector: Sergio García Antón
    Informant: Luis Manchón Torres
    Edat informant: 26
    Localitat: Crevillent
    Data enregistrament: 12/05/2017
    Extensió:
    Text:

    El miracle de Sant Francesc

     

    La segona rondalla que vaig a contar és una rondalla que està replegada també a Crevillent, i és una rondalla molt important per a la gent del poble perquè es el miracle de Sant Francesc.

     

    La rondalla diu que una volta els moros venien des de Oriola cap a Crevillent a conquerir el poble, aleshores quan estaven a punt d’entrar, un home amb un hàbit de franciscà va parar als moros i els va dir: “on aneu insensats que aneu a Crevillent”, i aleshores el monje els va dir que el poble estava agonitzant, que estaven tots malats i que havia una epidèmia de pesta.

     

    Entonces el cabdill dels moros, com era mal fiat, no s’ho va creure i va manar un lloctinent amb el frare dins a la fortalesa. Els moros tenien pensat cremar el castell amb els soldats cristians i conquerir la ciutat, entonces el frare els va conduir al castell, i allà el lloctinent moro va vore a tot el mon agonitzant, a tot el mon per en  terra, moribunds, i únicament havien alguns frares que estaven intentant ajudar a esta gent a viure. Entonces el lloctinent va tornar a on estava el cabdill i li va dir que no, que açò era una locura que estaven tots morint que no havien d’entrar a Crevillent i el cabdill va rectificar i finalment no van entrar.

     

     

    Entonces resulta que açò no era veritat, no hi havia cap pesta a Crevillent, sino que era un miracle que va fer el frare per a salvar a poble de Crevillent, entonces finalment els cristians van [a]conseguir capturar als moros, van lluitar i van guanyar, i el cabdill li va dir al lloctinent: “però perquè has fet açò, qui t’ha dit a tu que estaven morint-se i resulta que no”, i el lloctinent va senyalar una imatge al costat de la creu de Ruisa[?] del Sant Francesc i resulta que Sant Francesc d’Assis qui va fer el miracle i va salvar al poble de Crevillent.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es