Canpop banner


    [La Porigoseta]

    Identificador: luciapaya7
    Títol: [La Porigoseta]
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Lucía Payá Estevan
    Informant: Ana Mollà Albero
    Edat informant: 84
    Localitat: Biar
    Data enregistrament: 25 de maig de 2017
    Extensió:
    Text:

    LA PORIGOSETA

     

    Per què li diuen a la Mare de Déu La Porigoseta?

     

    • Pos li diuen pel que el dia 10 de Maig después de l’antr[d]à se l’anduen a la ermita, o siga a la ermita, al santuari, pa baixar la gran. La Porigoseta se li diu perquè..., diem La Porigoseta perquè normalment hasta que no entra en la Mare [de] Déu, en la ermita, no es tira cap de tró. Una volta entra ella, trauen a la gran, a la principal, a la Mare [de] Déu de Gràcia, i en el moment es posa en el portal de dalt es quan tiren el primer tir, encenen les fogueres i ella es queda allí hasta el dia 13 que pugen a la gran. Pugen a la gran tirant trons hasta la Mare [de] Déu i después quan ja tanquen a la gran que ja no tenen que tirar més trons és quan ix la Porigoseta. I per això li diuen La Porigoseta.

       

    I qui la puja i la baixa?

     

    • Pues la trauen els anderets, o siga les muleteros, que lleven les muletes de la Mare [de] Déu, la pugen. La trauen de la iglésia hasta el Plàtano, i allí ja la pillen les que tenen que portar la gran, que són les anderos, i la pujen a la Mare Déu, pa que els xiquets no la pugen hasta dalt perquè son xicotets, són els que lleven les muletes. I a la baix[d]à, li fan lo mateix, la baixen hasta baix i después ja l’agarren els xiquetets i la fiquen a l’iglesia.

       

    I La Porigoseta, està tot l’any a l’església del poble ?

     

    • Tot l’any, o siga que jo crec més que és perquè la tenen allí pa que la ermita tinga una Mare [de] Déu mentres està la gran en el poble, està la xicoteta allí. En el moment entra la xicoteta al santuari, és quan ja trauen a l’altra i l’altra ja es queda en el poble tot l’any. Crec que no té altra història.

       

    I només que la trauen en festes, a La Porigoseta?

     

    • Sí, jo no l’he vista que..., tampoc sé si el dia del Senyor que fan una provesoneta que trauen tots els santets. El que té un santet en casa, i té gust de traure-lo pos entonces trauen tots els santets xiquetets, i supong que també eixirà eixa de la iglesia.

       

    I la Mare Déu, La Porigoseta, és la ...?

     

    • La Purísima, és molt xiqueteta, que tindrà mig metro?, és xiqueteta, la lleven en unes andes xiquetetes i ja t’hu dic que la trauen els xiquetets , els muleterets, la trauen de la iglésia, la passegen per tota la iglèsia, que són xiquetets els xiquets i después ja pa que no tinguen eixe això, ja l’agarren els majors. Jo sempre l’escoltat dir aixina si n’hi ha altra història ja no ho sé.

       

    Gràcies.  

     

     

    Relat contat per Ana Mollà Albero, de 84 anys, habitant de Biar i enregistrat al mateix poble el dia 25 de maig de 2017.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es