Canpop banner


    La serra del cavall

    Identificador: elenaaraez
    Títol: La serra del cavall
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Elena Aráez Martín
    Informant: Vicente García Matarredona
    Edat informant: 56 anys
    Localitat: Petrer
    Data enregistrament: 25/05/2017
    Extensió:
    Text:

     

    Conta la leyenda que en el sigle XI, quan el Cid Campeador fe[i]a els seues carreres per les nostres terres va aplegar on va quedar instal·lat el seu campament.

    Seguns conta la leyenda que haurien més de cinc mil moros aguardant-los que van desafiar al Cid i als seus cavallers, molt menos en número, a enfrontar-se a una lluita.

    Quan va amaneixer aquel dia de juliol, entablaren una lluita feroç i desigual. Les coses li van anar mal al Cid, que es veia cercat junt al seus cavallers. En plena lluita, ell al chillit de Santiago y cierra España, es va aparéixer un hermós cavaller portant una espassa a la seua mà dreta i en la esquerra un estadart blanc en la creu roja i montant damunt d’un preciós cavall. El Cid va començar una despiadada lluita contra els moros ajudat per dit cavaller, que van a començar a guanyar  la lluita i en el brio de l’impuls, presos del terror i pànic,  van a començar a fugir els moros, deixant la lladera plena de cadàvers i quedant el Cid com a  senyor vencedor de dita lluita.

     

    Després de la victòria, el cavaller que era Sant Jaume, va posar el seu cavall al galope, deixant una estela de llum, va donar un salt gigant aplegant a la serra d’enfront, desapareixent immediatament. El Cid va donar gràcies al cel per la intersecció de Sant Jaume i després d’eixe moment la serra on va produir la batalla va ser coneguda com serra del Cid  i la serra que va saltar Sant Jaume, va ser coneguda com la serra del cavall. Allí es pot comprovar la huella impresa en la roca, coneguda com la pota del cavall de Sant Jaume.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es