Canpop banner


    La serp del Litero

    Identificador: josemanuel
    Títol: La serp del Litero
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: José Manuel Bernabeu Rico
    Informant: Vicent Cerdà Gonzàlez
    Edat informant: 21
    Localitat: Castalla
    Data enregistrament: 30/05/2017
    Extensió:
    Text:

    Si ixiu de Castalla direcció cap a la creu i agafeu el camí de la dreta i continueu cap a les Fermoses, abans d’arribar a la caseta de l’Àngel, trobareu un mas anomenat Litero. Allí diuen {...} les velles i els vells del poble que vivia un matrimoni que va tindre una xiqueta. Aquesta plorava molt cada nit i l’única manera que els pares sabien per tranquil·litzar-la era donar-li el pit, que mamara bona cosa, i així amb la panxeta plena tornava a dormir-se ràpidament. Després d’uns dies la xiqueta cada volta plorava i plorava més, i el fet de donar-li el pit moltes voltes a la nit ja no era una solució. Passaren els dies i les nits i la xiqueta fins i tot va emmalartir de tant plorar.

     

     El metge que passava pel seu mas una volta al mes, com va passar i va veure la menuda com estava li va preguntar a la mare que quan{t} temps feia que no li havia donat mamar, llavors la mare tota espantada li va contar que cada nit passava hores i hores donan-li’l. Tenint en compte que la llum encara no s’havia inventat i s’il·luminaven amb un cresolet, els pares van decidir que la pròxima nit encendrien un bon foc per assegurar-se que la xiqueta bevia tota la llet que li tocava. Quan va arribar la nit, així ho van fer, van encendre la foraca amb un garbó de sarments i dues branques d’olivera, perquè durara moltes hores la llum i la calentor, just quan eren més o menys les dues de la matinada la xiqueta va començar a plorar i plorar a llàgrima viva com feia cada nit. Llavors la mare li va donar ràpidament el pit.

     

     

    Tots sabeu que la llet materna té una oloreta especial que tant li agrada als animalons que viuen a la muntanya. No portava ni dos minuts la xiqueta agafada al pit quan.. quina va ser la sorpresa dels pares en vore un badall en la paret just al costat del llit com entrava una serp i anava directa al pit de la dona com devia fer cada nit durant moltes setmanes. Al matí següent el pare va tapar tots els badalls que hi havia a la casa  amb pedres i algeps, i la serp ja no va poder entrar mai més, i la xiqueta va millorar.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es