Canpop banner


    [El Cid i La Serra del Cavall]

    Identificador: reneegomez
    Títol: [El Cid i La Serra del Cavall]
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Renée Gómez Aracil
    Informant: Juan Luis Navarro Amat
    Edat informant: 49
    Localitat: Petrer
    Data enregistrament: 31/05/2017
    Extensió: 1:30
    Text:

    Els meus pares me contaven que aquí en Petre[r], allà pel segle XI, va arribar El Cid a esta zona i va i[n]stal·lar el seu campament en la serra més alta dels alrededors, però els moros, sobre 5000 se conta, van provocar una lluita contra els pocs cavallers dels que disposava el Cid i en plena lluita i quan se veia perdut, va alçar la vista al cel i va gritar ¡Santiago i tanca Espanya!

     


    Al moment, se li va aparèixe[r] un cavaller en una espasa i un estandart blanc en una creu roja molt radiant muntat en un preciós cavall, era Sant Jaume. El Cid i el cavaller van continuar la lluita contra els moros que, desllumbrats per tan potent llum i aterroritzats, van acomençar la foxida deixan[t] centenars de mor[t]s per les laderes, quedan[t] El Cid com a vencedor de la batalla.

     


    Només acabar, el cavall de Sant Jaume, va donar un salt a la serra mes propera, deixan[t] una estela lluminosa i va desapareixe[r]. El Cid va donar gràcies al cel per enviar-li ajuda.

     

     


    Des de entonces, la serra on se va lliurar la batalla la coneixem com “La Serra del Cid” i a on va saltar el cavall de Sant Jaume, “La Serra del Cavall” i allí se pot vore la huella que va deixar gravada en les pedres i que coneixem com “La Pota del Cavall”.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es