Canpop banner


    L'Armengola

    Identificador: carmenespi
    Títol: L'Armengola
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Carmen Espinosa Peña
    Informant: Javier Cañizares Illescas
    Edat informant: 22
    Localitat: Oriola
    Data enregistrament: 28/05/2017
    Extensió:
    Text:

    Hola, sóc Javier i visc a la ciu[t]a[t] d’Oriola ,de la provincia d’Alacant. Quan era xicote[t] la meua iaia sempre em contava la llegenda de l’Armengola, que era del nostre poble,  i m’agradaria mol[t] contar-vos-la. Comença d’aquesta manera:

     

    “A principis del segle tretze, la ciuta[t] d'Oriola estava invadida pels musulmans. Compta la llegenda que Benzeddon, que era l’alcalde musulmà, vivia al castell d'Oriola amb la seua família i els seus fill[s], que eren mol[t]s.

    La Armengola, que era coneguda així per ser la dóna de Pedro Armengol, vivia al poble i era cristiana i era la dida de Benzaddon, és a dir, anava to[t]s els dies al castell per a cuidar als seus fills.

    Un dia, els cap[s] mudèjars de la zona d'Alacant i de la zona de Múrcia, es van reunir i  van decidir assessinar a to[t]s el[s] cristians residen[t]s en la zona del Raval Roig.  Van planejar la masacre per al dia setze de juliol.

    Benzaddon, com que no volia quedar-se sense dida, va a recomanar-li a la Armengola que fora al castell amb la seua família.

    L'Armengola, que sospitava que vindria la massacre, va a avisar al poble cristià i van fer un plan. Van dir que fora l’Argmenola al castell amb dos robustos joves, Aruns i Duimós, disfressades com si foren les seus fills i van entrar al castell sense cap problema.

    Com que ningú al castell sospitava gens rar, van emprendre a ganivetades amb tots el[s] que trobaven al seu camí i van a arribar a Benzaddon i van a l'assessinar-li. I després, van prendre el castell.

    L'endemà era el dia de les Santes Justa i Rufina, que des de llavors es van convertir en les patrones d'Oriola.

    Hi ha dues esteles en el castell en el seu non [?] i per a avisar al poble oriolano que era lliure.

    L’endemà, que era el dia dèsset de juliol, Jaume I d’Aragó va tirar finalments als musulman[s] del poble d’Oriola.

    Llavors, el dia dèsset es commemora a aquesta dóna guerrera i a la Reconquesta d'Oriola. Des de mil nou-cen[t]s noranta-u, a les festes de Mors i Cristans d’Oriola, es tria una dóna del poble per a representar a L’Armengola i per a representar-la a les festes.”

    Espere que vos haja agradat.


     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es