Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La Revolució del Petroli a Alcoi. Pelletes.


    La Revolució del Petroli a Alcoi. Pelletes.

    Identificador: liriostero
    Títol: La Revolució del Petroli a Alcoi. Pelletes.
    Tipus:
    Recol·lector: Lirios Terol Doménech
    Informant: Jordi Terol Doménech
    Edat informant: 35
    Localitat: Alcoi
    Data enregistrament: 29/05/17
    Extensió: 3:29
    Text:

    Hola, vaig a parlar-vos sobre la Revolució del Petroli, que va ser una revolta obrera de caràcter llibertari i sindicalista que va tindre lloc a Alcoi, en juliol de 1873 durant la Primera República Espanyola.

    Resulta de que Alcoi era una de les poques ciutats industrialitzades, en la Espanya de 1873 i un terç dels seus 30000 habitants treballava en la industria. Hi havia moltes empreses tèxtils, moltes empreses papereres, i les seues condicions de treball, lògicament eren complicades, xiquets també treballaven a les fabriques.

    Per altra banda ni havia la Federació Regional Espanyola de l’Associació Internacional de Treballadors que era un sindicat, el AIT, que a finals del 1872, ja tenia a Alcoi molts afiliats sindicalistes de tots els obrers de la ciutat.

    Doncs, allà per al mes de març d’eixe any, van fer una reunió els sindicalistes i van decidir que hi havia que pujar el sou dels treballadors, i allà per juliol d’aquell any, van decidir doncs montar com una manifestació que va acabar en un meeting, i van decidir montar una manifestació davant de l’ajuntament el dia 9 de juliol.

    El dia 9 de juliol es van plantar allí, van com acorralar al que era l’alcalde i molts propietaris tèxtils, i res allò no va acabar bé, els guàrdies van començar a disparar en contra dels obrers que hi havia a la plaça, i aquestos van respondre entran(t) a l’ajuntament, agafan(t) o segrestan(t) a diversos propietaris de empreses tèxtils, i també com van trobar l’alcalde, el van agarrar, el van matar i posteriorment el van passejar per tots els carrer d’Alcoi, doncs fent un poc mostra del seu pensamen(t) que era no cedir davant de, doncs l’Imperi burgés, no?

     

     

     

    Tot allò va acabar malament, al final el Agustí Albors que era el Pelletes,era  l’alcalde d’aquell entonces, doncs van acabar arrastran(t) les seues restes per la ciutat d’Alcoi, i finalmen(t) doncs estos obrers van decidir abandonar la seua lluita, perquè es van veure desallotjats de l’ajuntament, però després uns altres guàrdies que van vindre i etc.(?)

    Tot allò es pot veure a partir d’un llibre de Isabel Clara Simó, a la seua novel·la Júlia, a la qual es conta de que Júlia era pues, doncs una treballadora de una de les fabriques, i narra la seua història.

    I tot això és un poc la Revolució del Petroli, tenin(t) com a protagonista el alcalde Pelletes, que va ser arrastrat per la ciutat.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es