Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • El llops marins de l'illa de Tabarca


    El llops marins de l'illa de Tabarca

    Identificador: miguelmaci
    Títol: El llops marins de l'illa de Tabarca
    Tipus:
    Recol·lector: Miguel Manuel Maciá Palazón
    Informant: Gines González Esteve
    Edat informant: 32
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 31 de maig de 2017
    Extensió:
    Text:

    Els llops marins de l'illa de Tabarca.
    Miguel: -Bon dia Gines
    Gines: -Bon dia.
    Miguel: -Bé, ja em parlat abans, ja saps el que anem a fer, bé aquesta entrevista el seu objectiu és (emmmm) agafar una llegenda.
    Gines: -mmm, molt bé.
    Miguel: -Agafar una llegenda i que em contes una llegenda, t'he trobat a tu i m'has dit que si que coneixes una llegenda i per això l'entrevista te l'estic fent a tu. Bé m'has dit que si coneixes una llegenda doncs, quan vuigues.
    Gines: -Sí, la de l'illa de Tabarca.
    Miguel: -Doncs quan vuigues em contes la llegenda.
    Gines: A L'illa de Tabarca es diuen, el títol d'aquesta llegenda es pot dir els llops marins de l'illa de Tabarca.
    Gines: - I la llegenda és aquesta, feia ja molts d'anys una parella de llops marins arriba a l'illa de Tabarca per tindre una cria. Que va passar, que la gent, els pescaors [pescadors] de la zona van tindre una por terrible perquè és pensaven que aquestos [aquests] animals havien anat a les costes de Tabarca per a menjar-se tota, totes les captures d'aquests pescaors [pescadors]. Van fer una reunió molt important per a defensar les seues captures i van decididir asustar aquestos animals per a tractar  d’espantar-los . Amb tan mala sort que quan van fer l'acció, la femella va perdre la seua cria i més va morir instantàniament. Que va passar, que el llop marí, el mascle, abatut per la pèrdua de la seua parella i la seua futura cria es va tirar, -no sé el meu avi em deia que es va tirar mesos, mesos aullant (udolar) i plorant per la seua pèrdua. D'eixa pèrdua es diu que encara hui dia quan hi ha luna (lluna) plena podem escoltar els aullits (udols)  d'aquest llop marí i a més em deia la curiositat que totes les criatures marines com poden ser els sepies, els calamars, els polps, em deia el avi que durant aquestos dies de luna plena feien com una mena de cerimònia o un ritual per acompanyar per ací diro ( així dir) acompanyant aquest llop marí en el seu dolor i en el seu pesar. I eixa es l'història, es diu que encara, el diu el meu avi em va dir que ella havia escoltat aquests aullits (udols), no sé si serà veritat.
    Miguel: -D'acord

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es